BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.496,55
HABER /  GÜNCEL

Ramazanla ilgili çok tartışılacak öneri!

16 saat oruç tutma süresi Ağustos ayında büyük sıkıntı yaratınca tartışma yaratacak radikal öneriler ortaya atılmaya başlandı. İşte Ataklı'nın önerisi:

Abone ol

Son 33 yılın en uzun Ramazanı ilginç tartışmaları da beraberinde getirdi. Oruç tutma süresinin ekvatora yakın bölgelerde 16 saati geçmesinin müslümanlar arasında eşitsizlik yarattığını ileri süren Vatan yazarı Can Ataklı, "Ramazan ayı gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Eylül-21 Mart dönemlerine sabitlenemez mi" diye sordu.

"Artık Ramazan için de bir reform gerekmiyor mu?" başlıklı yazısında Ataklı önerisini şöyle dile getirdi:

ORUÇ 17 SAATİ BULUYOR: Dini günler her yıl 10-11 gün geri giderek 33 yıl içinde yılın her dönemine denk geldiği için, Kuzey Küre'de olan ülkemizdeki saat farkları da bu dini günlerde etkili oluyor. Kandiller, bayramlar için belki fark etmiyor ama namaz ve oruç için bu çok önemli. Çünkü "yılın en uzun gününü" yaşadığımız "21-22 Haziran" tarihlerinde oruçlu geçen zamanımız (İstanbul) 17 saati biraz geçiyor. "En kısa gün" olan "21 Aralık'ta" yine İstanbul'da yaşayan biri 11 saat 8 dakika oruç tutuyor.

ARABİSTAN'DA DURUM: Oysa Kuran'ı Kerim'in indirildiği Mekke ve Medine'de gece gündüz farkı çok olmadığı için Müslümanlar hemen her yıl yaklaşık 12 saat 50 dakika ile 13 saat 15 dakika arasında oruç tutuyor.

YENİLİKLERE AÇIK: Bu durumda örneğin Arabistan'da yaşayan bir Müslüman ile Türkiye'de veya daha kuzeyde (ve tersi tabii) yaşayanlar arasında büyük farklar ortaya çıkıyor. Bu da en azından Müslümanları eşit kılmıyor. Dinimiz yeniliklere açık bir din. Elbette Kuran'ın emrettiği kurallar değiştirilemez ama herkesin yaşamını etkileyen bazı durumlarda, kuralların özüne dokunulmadan, ortak akılla reformlar yapılabilir.

EKİNOKS DÖNEMLERİ: Örneğin bizim coğrafi konumumuzdaki ülkelerde "ekinoks" dediğimiz "gece ile gündüzün eşit olduğu" iki dönem vardır. Biri 21 Eylül diğeri 21 Mart'tır. Ramazan ayı, bu dönemlerden birine sabitlenemez mi? Örneğin 21 Eylül'ü yani gece ile gündüzün eşit olduğu günü oruç ayının 15'inci günü kabul edelim, bu durumda Ramazan her yıl 7 Eylül- 7 Ekim arasında kutlanabilir. Ya da 7 Mart -7 Nisan.