BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.439,28
HABER /  GÜNCEL

Ramazan'da toplu alışveriş yapmayın

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), yaklaşan Ramazan ayı öncesi vatandaşları, bilinçli alış veriş yapmaları konusunda uyardı.

Abone ol

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi ve ürün rekoltelerinin iyi olması nedeniyle, tüketiciler toplu alım yapmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

Gerek ramazan başında gerekse de Ramazan ayı boyunca herhangi bir ürün sıkıntısı olmayacağına işaret eden Çetin, şunları kaydetti:

''Tüketiciler günlük ihtiyacı kadar alış veriş yapmalıdır. Toplu alışveriş yapıp stokçuları ve spekülatörleri zengin etmeye gerek yok. Ramazan alışverişinde özellikle ürün etiketlerine özel önem verilmelidir. Son kullanma tarihi ve ürün içeriği ile katkı maddeleri bilinerek ürün alınmalıdır. Tatlı mamullerinde özellikle GDO'lu mısırlardan elde edilen şerbet kullanılmaktadır, bu tür ürünlerden uzak durulmalıdır.

Merdiven altı dökme, açık, etiketsiz ürünler alınmamalıdır. Kimi büyük marketler de dahil etiketsiz dökme et ürünleri yasak olmasına rağmen satılmaktadır. Bu tür ürünlerden uzak durulmalıdır. Yaz aylarında olduğumuz ve hava sıcaklığı dikkate alınarak özellikle beyaz et ve süt ürünlerine çok dikkat edilmeli son kullanım günü yaklaşmış ürünler tercih edilmemelidir. Özellikle süt ürünlerinde son kullanma tarihi saklanmaya çalışılarak tüketicinin dikkatsizliğinden yararlanılmaktadır.''

Toplu gıda paketlerindeki ürünlerin son kullanma tarihlerinin tüketici tarafından kontrol edilmesi uyarısında da bulunan Çetin, şöyle devam etti:

''Özellikle toplu gıda paketlerinde çeşitli sahtekarlıklar yapılmaktadır. Gerek Ramazan paketi dağıtacak iş yerlerinin, gerekse de belediyelerin gıda dağıtım ihalelerini alan firmalar ucuz ürün tercih etmektedir. Ucuz ürünler ise farklı cins kuru gıdaların birbiri ile paçal (değişik türden şeylerin karıştırılması) yapılması ya da son kullanma günü geçen veya geçmekte olan ürünlerin diğer ürünlere karıştırılması, ucuz ithal ürünlerle paçal yapılması gibi oyunlarla fiyatlar düşürülmektedir. Fiyatları nedeniyle tüketicilere bu yolla ucuz ve uygun olmayan bu ürünler ulaşmaktadır.''

DENETİMLER ARTIRILMALI

Çetin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda mevzuatına aykırı üretim yapan firmaları açıklaması ve denetimlerin artırılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı mazereti bir yana bırakıp tüketicinin yanında olmalıdır. Denetimler artırılmalı özellikle denetim elemanlarının izinleri Ramazan sonrasına kaydırılmalıdır.

Mevzuata aykırı üretilen ürünler ve firmalar mutlaka açıklanmalıdır. (Yasal mevzuat bu konuda yetersiz), gerekçesiyle tüketiciye sağlığa aykırı gıda satışına göz yumulmamalıdır. Tüketicilerin evrensel haklarından birisi de bilgi edinme hakkıdır. Bakanlık bilgi edinme yasası gereği bu tür bilgileri bizimle paylaşması yasal zorunluluktur. Sahtekarları korumak için yasa gerekçesini öne süren bakanlık, benzer yasal gerekçe ile bu tür bilgileri tüketici örgütlerinden saklamamalıdır.''