BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21

Ramazan’da nasıl alışveriş yapmalı?

Mübarek Ramazan ayı yaklaşıyor. Bir kez daha ailece sahura kalkılacak, yakınlarla beraber iftar sofraları kurulacak.

Mübarek Ramazan ayı yaklaşıyor. Bir kez daha ailece sahura kalkılacak, yakınlarla beraber iftar sofraları kurulacak. Türkiye’de Ramazan bereket, bolluk ayı olarak kabul edilir. Bu bereketi yaratan ise tüketicilerin artan alışveriş miktarlarıdır tabii ki.

BKM verilerine göre 2012 Ramazan’ında kredi kartı ile yapılan alışveriş miktarı 34 milyar, 2011’de ise 28 milyar liraydı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken bu sene Ramazan’da market harcamalarında %30 bir artış beklediğini belirtiyor. Bu kutsal dönemde dinimizin gereklerini yerine getirmek kadar, harcamalarımızı bilinçle yapmak gibi bir sorumluluğumuz da var. Ramazan’ın kendine göre alışveriş gereklilikleri vardır ve tüketici olarak bunlara uyum sağlayarak bütçe dengemizi korumalıyız.

Ramazan’da akıllı alışveriş yapmak ve bütçemizi korumak için uygulamamız gerek bazı yöntemler var…

1: Açken alışverişe çıkmayın

Aç olduğumuz sırada yaptımız alışverişlerde israfa ve gereksiz harcamaya karşı daha savunmasız durumdayız. Özellikle market alışverişlerinde… BKM’nin rakamlarına göre 2012 Ramazan’ında kredi kartı ile en çok yapılan alışveriş 64 milyon adetle market ürünlerinde. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya gıda alışverişine kesinlikle bir liste ile gidilmesini ve limiti az bir kredi kartı alınmasını öneriyor.

Gıda alışverişi için ben iftar sonrasını tavsiye ediyorum. Beslenme uzmanları iftardan sonra vücudun 20 dakikalık bir yürüyüşe ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Bu zamanı hem ertesi gün iftarının alışverişi için kullanabilirsiniz, hem de ailece egzersiz yapmış olursunuz.

2: Toplu alışveriş yapmayın

Ramazan’da gıda fiyatlarının yükselmesinin ana sebebi enflasyon veya tedarik yetersizliği değil, artan taleptir. Bu talepten faydalanmak isteyen satıcılar fiyatlarını yukarı çekebilir. Ramazan olduğu için alışverişiniz toplu yapmanıza, birkaç günlük gıda ihtiyacınızı bir defada karşılamanıza gerek yok.

3: Karşılaştırma yapın

Her alışverişinizde karşılaştırma yapın ama Ramazan söz konusu olduğunda daha da dikkatli davranın. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin Ramazan’da gıda tedariğinde bir sorun olmadığını ve satış noktalarının zam yapmak için haklı sebepleri olmadığını belirtiyor.

Bütçenizi korumak için Ramazan öncesi alışveriş noktalarını gezin ve şu anda uyguladıkları fiyatları not alın. Ramazan sırasında farklı satış noktalarının fiyatlarını da gözden geçirin ve Ramazan öncesine göre nasıl bir fiyat politikası izlediklerini inceleyin. Haksız derecede zam yaptığını fark ettiğiniz esnaftan alışveriş yapmaktan kaçının.

4: Paranızı sağlıklı harcayın

Evet, alışverişi ne zaman ve nerede yaptığınız önemli ama daha da önemli olanı, alışverişte ne aldığınızdır. Ramazan alışverişi sadece bütçenizin sağlığı ile değil, fiziksel sağlınız ile de ilgilidir. Bu yüzden paranızı ne için harcadığınız Ramazan ayında daha da önemlidir.

Beslenme uzmanı Dilara Koçak, sıcak yaz aylarında uzun süre susuz kalacak bünyelere az şekerli veya şeker yerine bal ilave edilmiş kompostolar, ayran ve maden suyu tüketilmesini öneriyor.
Sahurda tuzlu yemeklerden ve beyaz ekmekten kaçınmalısınız.
İftarda şerbetli ve yağlı tatlılar yerine mevsim meyvelerini tüketin.

5: Ucuz diye hemen almayın

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan ayında merdiven altı denilen üretim şeklinin artış gösterdiğini ve aşırı sağlıksız koşullarda üretilen bu ürünlerin, tüketicinin ucuz alışveriş ihtiyacından faydalandığını belirtiyor. Palandöken aynen şu cümleyi kullanıyor: “3-5 liraya baklava-börek olmaz.” Hijyenik olmayan koşullarda yol kenarında, araç arkalarında satılan tatlı, ekmek ve kadayıf gibi yıkanmadan yenebilen ürünlerden uzak durun.

6: Altın almak için Ramazan' bekleyin

Son dönemde %20’nin üstünde değer kaybeden altın fiyatlarındaki bu değişim çeyrek altına yansımıyor. Çünkü kuyumcular artan talebe karşılık 7-8 lira olması gereken işçilik fiyatlarını 20 liraya kadar çıkartabiliyor. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu ise bunun gerçekçi bir fiyatlandırma olmadığını ve Ramazan’da çeyrek altın fiyatlarında düşüş yaşanacağını belirtiyor. Kameroğlu, Ramazan’da talebin durgunlaşması ve Darphane’nin yeni altın çıkışı ile çeyrek altın fiyatlarında düşüş yaşanacağını belirtiyor.