BIST 8.995
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.277,06
HABER /  EKONOMİ

Ramazan ayının zam şampiyonu kim?

Yetkililer, “Ramazan’da gıda fiiyatlarında artış olmayacak" dedi. Ancak market reyonlarına gıda ürünlerine adeta zam yağdı.

Abone ol

Ramazan ayında gıda maddelerine yine zam yağdı. Son bir ayda tam 20 gıda ürününe zam yapıldı. Mevsimsel etkiden bağımsız kuru fasülye yüzde 11, yumurta ise yüzde 10 zam gördü.

Yetkililerin, “Bu Ramazan’da gıda maddelerinde fiyat artışı yok” sözlerine karşın, market reyonlarına zam yağdı. Bir ay içinde 20 temel gıda ürürüne yüzde 21’i aşan ölçüde zam yapıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) gıda maddelerinin aylık ve haftalık fiyat değişim oranlarını açıkladı. TZOB’un araştırmasına göre, 30 Mayıs-27 Haziran arasında, gıdada 3 ürünün fiyatı değişmezken, 13 ürünün fiyatı azaldı, 20 ürünün fiyatı ise arttı.

KURU FASULYE EL YAKIYOR

Markette en fazla fiyat artışı yüzde 21.6 oranıyla limonda oldu. Limonu 12.60 zamla kiraz, yüzde 11.40 zamla kuru fasulye, yüzde 10.95 ile sivri biber, yüzde 10.21 ile yeşil soğan, yüzde 10.15 ile marul takip etti. Son bir ay içinde çilek, maydanoz, toz şeker, kuru incir, kuzu eti, dana eti, kırmızı mercimek, süt ve kuru üzüm de çeşitli oranlarda zamlandı.

YUMURTAYA SÜRPRİZ ZAM

Okulların kapanmasına, yaz sıcaklarının başlamasına ve Ortadoğu’ya dönük ihracatın durmasına karşın yumurta fiyatı bir ayda yüzde 10 civarında zam gördü. Bir ayda yüzde 9.8 zamlanan yumurtayı yüzde 7 ile fındık, yüzde 6 ile elma, yüzde 4 ile pirinç izledi.

MARKETTE FİYATLAR YÜZDE 9.5 ARTTI

TZOB araştırmasına göre Ramazan’a bir hafta kala gıda maddelerine zam yapılmaya devam edildi. 19-27 Haziran haftasında, 10 ürün zamlandı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, marketlerdeki gıda fiyatlarının 19-27 Haziran haftasında yüzde 0.26 ile yüzde 9.48 arasında değişen oranlarda zam gördüğünü açıkladı.

MARKETİN ZAM ŞAMPİYONU LİMON

Markette en fazla fiyat artışının yüzde 9.48 oran ile limonda görüldüğünü kaydeden Bayraktar, limondaki artışı yüzde 6.99 ile pirinç, yüzde 4 ile sivri biber, yüzde 3.47 ile çilek, yüzde 3.40 ile maydanozun takip ettiğini açıkladı.

TARLA İLE MARKET ARASINDA BÜYÜK UÇURUM

TZOB’un araştırmasına göre gıda maddelerinde üretici fiyatı ile hal, pazar ve market fiyatları arasında fiyat farkı yüzde 500’leri aşıyor.

Üreticiden kilosu 60 kuruşa alınan domatesin fiyatı halde 84 kuruş, pazarda 1.57 TL ve markette 2.02 TL’ye ulaşıyor. Domatesin üretici fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 236 oranında fark oluşuyor.
Aynı fark salatalıkta yüzde 297, sivri biberde yüzde 231, yeşil fasülyede yüzde 152, patlıcanda yüzde 232, kabakta yüzde 312, havuç’ta yüzde 153, maydanozda yüzde 487’ye ulaşıyor. TZOB Başkanı Bayraktar, tarım ve gıdada fiyat istikrarının gerekli olduğuna dikkati çekerek, “Üreticiden tüketiciye ürün uygun fiyatlarla ulaştırılmalı. Üretici de kazanmalı, tüketici de uygun fiyatla tüketebilmelidir” dedi.

SEBZE VE ET FİYATLARI DÜŞECEK

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Ramazan’da fiyatların yükseleceği yönündeki iddialara tepki göstererek, “Şu an bolluk, bereket zamanı, fiyatlar ucuzluyor. ‘Fiyatlar çıkacak’ lafı da nereden çıkıyor? Fiyatlar aksine ucuzlayacak. Ramazan’da gıda fiyatlarında indirim göreceğiz. Sebze ve meyvede yüzde 5 indirim olur. Çünkü tam mevsimindeyiz” dedi.

RAMAZAN AYINDA 2 MİLYAR CİRO

Fırsatçıların, ‘Et fiyatlarının 40 - 50 liraya yükseleceğini’ söylediğini dile getiren Altunbilek, “Müşteriler marketlerdeki ürünlere bakarsa kıyma ve kuşbaşıda 30 liranın üzerinde ürün yok. Ramazan öncesi kırmızı ette sıkıntı olmadığı gibi, tavukta hiç sıkıntı yok. Aksine tavukta üretim fazlası var. Irak’a tavuk ihracatı yüzde 20-25 azaldı, iç piyasada beyaz et fazlalığı var. Bu durum Ramazan’da et fiyatlarına yüzde 5 ile 10 arasında indirim olarak yansıyacak” diye konuştu.
Altunbilek, sadece ramazan ayında sektörün 2 milyar dolarlık ciro yapabileceğini söyledi.