BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.439,01
HABER /  GÜNCEL

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan Bayramı'nda kaç gün tatil olacak?

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? İşte Müslüman aleminin merak ettiği bu sorunun ve bayram tatili kaç gün olacak hepsinin cevabı...

Abone ol

Ramazan ayı için artık kısa bir süre kaldı! İslam aleminde çok özel bir yere sahip olan Ramazan-ı Şerif ayı bu sene 27 Mayıs tarihinde başlayacak. İçerisinde barındırdığı Oruç ibadeti ile ayrı bir öneme sahip olan Ramazan ayı 24 Haziran tarihinde sona erecek. Bayram'ın birinci günü ise 25 Haziranda idrak edilecek.

Ramazan ayı mağfiret ayıdır. Bu ayda Allah bütün mağfiret kapılarını açmıştır. Ramazan ayı rahmettir. Çünkü Ramazanda müminlere hiç kimsenin bilemeyeceği, had ve hududunu tayin edemeyeceği, miktarını yalnız Allah’ın tayin ve takdir edeceği sevap ve mükâfat verilecektir. Bu ay içinde insanı melekleştirecek olan oruç ibadeti yapılacak, tevbe istiğfarlar yapılacak, birçok Müslüman kötülüğü bırakacak, nefis ve şeytanın esaret ve tuzağından kurtulacak, Allah’a kul, Rasül’üne hakiki ümmet olma yoluna girecektir. Bu ayda evlerde ve camilerde mukabeleler okunacak, insanlar Kur’an’ın nurundan, feyiz ve bereketinden istifade edeceklerdir. Kur’an’a ve Sünnet’e sarılmakla hakkı bulacaklar ve hidayete ereceklerdir.

2017 BAYRAM TARİHLERİ

24 Haziran 2017 Cumartesi – Ramazan Bayramı Arefesi
25 Haziran 2017 Pazar – Ramazan Bayramı’nın 1. Günü
26 Haziran 2017 Pazartesi – Ramazan Bayramı 2. Günü
27 Haziran 2017 Salı – Ramazan Bayramı 3. Günü
31 Ağustos 2017 Perşembe – Kurban Bayramı Arefesi
1 Eylül 2017 Cumartesi – Kurban Bayramı 1. Günü
2 Eylül 2017 Pazar – Kurban Bayramı 2. Günü
3 Eylül 2017 Pazartesi – Kurban Bayramı 3. Günü
4 Eylül 2017 Salı – Kurban Bayramı 4. Günü

RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ

İslam aleminde önemli bir yere sahip olan üç aylardan olan Recep ve Şaban’ın ardından Ramazan ayı gelecek. Ramazan ayı bu yıl 27 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak. İlk orucun tutulacağı 27 Mayıs’tan itibaren 30 gün boyunca oruç tutulacak. Son oruç da 24 Haziran tarihinde tutularak Ramazan ayı bitirilmiş olacak.

İslamiyet’te Ramazan ayı kutsal kabul edilir ve oruç tutma ayıdır. Ramazan ayı insani duyguların coştuğu ve maddi, manevi bir terbiyenin sağlandığı aydır. Ramazan içinde insanlık için bin aydan daha da hayırlı olan Kadir Gecesi bulunur. Bu mübarek ayın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret olarak ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluş olarak görülmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda Ramazan ayında iftar saatleri sürekli olarak geriye doğru giderdi. Bu yıl ise iftar saatleri daha da ileriye gidecek. İnsanların tevbe ederek hakka yönelme şuuru geliştiren Ramazan, kelime anlamı olarak yaz mevsimi sonunda ve sonbahar aylarının başında yağan, yerde bulunan tozları temizleyen yağmur anlamına gelmektedir. Yağan bu yağmur nasıl ki yeryüzünü yıkayarak temizliyorsa, aynı şekilde Ramazan ayı gelince de mümin kişilerin işlediği günahlar silinip süpürülür. Ramazan kelimesinin bir diğer anlamı ise; güneşin şiddetli harareti ile taşların yanarak kızmasıdır. Bu kızgın olan yerlerde yürümek isteyen insanların ayakları yanar ve doğal olarak meşakkat, zahmet çekilir. Bu duruma benzer olarak da oruç tutan insanlar da açlık ve susuzluğun oluşturduğu hararete katlanır. İnsanlar meşakkat ve zahmet çeker, içleri yanar. Kızgın yerlerde gezinme esnasında yanan ayaklar gibi mümin kimselerin de günahları öyle yanıp yok olur.

Ramazan ayın Merhamet duygularını geliştirir. İnsanların sabırlı olmasını sağlar ve ahlaklarının güzelleşmesi için vesile olur. Bu ay içerisinde çokça Kur’an-ı Kerim okunur ve namaz kılınır.