BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,06
HABER /  GÜNCEL

Ramazan Akyürek'ten Dink cinayeti için şok ifade!

Dink cinayeti soruşturması kapsamında ifadesi alınan Ramazan Akyürek, Dink'e eylem yapılacağı bilgisinin vali ve jandarma komutanıyla paylaşılmamasında kasti bir hareketinin söz konusu olmadığını öne sürdü.

Abone ol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Dink'e eylem yapılacağı konusunda bilgilerin dönemin valisi ve jandarma komutanı ile paylaşılmadığını ancak burada kasti bir hareketinin söz konusu olmadığını öne sürdü.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, Şişli'de 19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dün İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Ramazan Akyürek, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan'a "şüpheli" sıfatıyla ifade verdi.

Akyürek 16 sayfalık ifadesinde, Hrant Dink ile ilgili yazışmalardan iki ay sonra Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na atandığını, Dink öldürüldüğünde de bu görevde bulunduğunu belirtti.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul Emniyeti Müdürlüğü'ne gönderilen "Hrant Dink'e karşı eylem yapılacağı" yönündeki rapordan haberdar olduğunu ifade eden Akyürek, bu raporun dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç tarafından da kendisine sunulduğunu aktardı.

Rapordaki "ses getirecek eylem" şeklindeki ifadenin "ağır ve ciddi bir eylem" anlamına geldiğini vurgulayan Akyürek, ''Neden öldürüleceği bilgisi aktarılmadı'' sorusuna "Ben esasen bu detayları hatırlamıyorum. Dink'e yönelik yapılacak eylemle ilgili konuyu Engin Dinç, İstanbul İstihbarat Şubesi ile paylaştığını söyledi. Biz o yazıda Hrant Dink'in öldürülmesi kelimesi üzerinde durmadık. Zaten 'ses getirecek eylem' denildiğinde aynı şeyi anladık" cevabını verdi

''ERHAN TUNCEL'İ TANIMAM''

Ramazan Akyürek, Dink cinayeti davasının sanığı ve bir dönem yardımcı istihbarat elemanlığı yapan Erhan Tuncel'i birebir tanımadığını iddia ederek, Tuncel'in, İstihbarat Müdürü Engin Dinç'in önerisi ve dönemin Daire Başkanı Sabri Uzun'un onayı ile yardımcı eleman yapıldığını anlattı.

"Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığına neden son verildi? Cinayete karışacağı yönünde veya yardımcı olacağı yönünde bilgisi olan bir yardımcı istihbarat elemanının işine son verildikten sonra onun üzerindeki hakimiyet kaybedilmez mi?" yönündeki soruyu Akyürek, ''Teknik olarak söylediğiniz doğru ancak Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü'nün bunları düşünüp, gerekli tedbirleri alması gerekir. İstihbarat Daire Başkanı'nın yapacağı bir şey yoktur" diye yanıtladı.

Akyürek, Dink'e yönelik eylem yapılacağı ile ilgili istihbarat konusunda İstanbul ve Trabzon emniyet müdürlüklerinin duyarlılık göstererek gerekli tedbiri aldığını düşündüğünü söyledi.

Ramazan Akyürek'e, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda verdiği "Trabzon istihbarat polisi Muhittin Zenit'e ulaştığını ve kendisine 'Aman şu Yasin Hayal'i bulun, orada mıdır, değil midir? Dink vurulduğuna göre, o vurmuştur" şeklindeki beyanları hatırlatılarak, olayın ardından Yasin Hayal'i cinayetin sanığı olarak düşünmesinin sebebi soruldu. Akyürek, "Cinayetin ardından toplantı yaptık. Trabzon'da görev yaparken sahip olduğum bilgilerden dolayı Muhittin Zenit'e ulaşıp bunları söylediğim doğrudur. Eylemin Yasin Hayal tarafından yapılmış olabileceğini düşündüm ve bundan dolayı ilk önce Hayal'in bulunmasını istedim" dedi.

Dink'in öldürülmesi ile ilgili Trabzon İstihbarat Şubesi'ndeki LOG (tüm işlemlerin bilgisayar ortamında kayıt altına alınması) kayıtlarının tutulduğu bilgisayar serverlarının Ankara 'daki daire başkanlığında silindiği iddialarına ilişkin Akyürek, kayıtların daire başkanlığına gönderilip gönderilmediğini hatırlamadığını, bunların silinmesi ile ilgili emir vermediğini söyledi.

Kamuoyunda "daire başkanlığındaki kayıtların silindiği" yönünde algı oluştuğunu ifade eden Akyürek, dijital arşivin hem Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü'nde hem de ayrı bir bina ve birimde bulunduğunu belirtti. Akyürek, aleyhine rapor düzenleyen mülkiye müfettişlerini tehdit ettiği iddialarını da reddetti.

"NEDEN ERGENEKON'A BAĞLANMADI?"

Dink soruşturmasının neden Ergenekon soruşturmasına bağlanmasına ilişkin sorusuna Akyürek, "Ben bu konuda bir fikir beyan etmek istemiyorum. Zira tüm bu konular adli makamlara intikal ettirilmiştir" karşılığını verdi.

Akyürek, Dink'e eylem yapılacağı konusundaki bilgilerin dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ile paylaşılmadığını ancak burada kasti bir hareketinin söz konusu olmadığını öne sürdü.

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Yavuzdemir'in, Dink ve Santero cinayetlerini haberi olsa engelleyeceği yönündeki beyanlarının hatırlatılması üzerine, "Sayın valimin ifadeleri çerçevesinde anılan konularda bilgilendirmeme konusunda bir kastım söz konusu değildir'' dedi.