BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.509,30
HABER /  GÜNCEL

Radikal Yahudiler serbest bırakıldı

Batı Şeria'nın Duma kasabasındaki kundaklamanın ardından gözaltına alınan radikal örgütlere üye Yahudiler serbest bırakıldı. Kundaklama olayında Filistinli Saad Davabşa ve 18 aylık bebeği Ali Saad Davabşa yanarak ölmüştü.

Abone ol

Radikal Yahudi gruplara bağlı olduğu belirtilen Meir Ettinger, Duma kasabasındaki kundaklama olayı sonrasında gözaltına alınıp hakim karşısına çıkarılan isimler arasındaydı.

Batı Şeria'nın Duma kasabasındaki kundaklamanın ardından gözaltına alınan radikal örgütlere üye Yahudiler serbest bırakıldı.

Kundaklama olayında Filistinli Saad Davabşa ve 18 aylık bebeği Ali Saad Davabşa yanarak ölmüştü.

İsrail olayın ardından radikal Yahudilerle ilgili soruşturma başlatmış ve en az 7 Yahudi'yi gözaltına almıştı. Ancak gözaltına alınanlardan hiçbiri tutuklanmadı.

Ali Saad Davabşa saldırının gerçekleştiği gün, babası Saad ise Cumartesi günü hayatını kaybetti. Anne ile 4 yaşındaki oğlu ise yangından kurtarıldı ancak hayati tehlikeleri sürüyor.

Duma kasabasındaki saldırı sonrasında saldırganların İbranice 'intikam' sloganları attığı ve ev yakınlarındaki duvarlara da yine aynı ifadelerin yazıldığı bildirilmişti.

Filistinliler, saldırıyla ilgili Yahudi yerleşimcileri ve İsrail hükümetini suçluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu olayı "terörist bir saldırı" olarak tanımlamış ve bu olaya sebep olanların yakalanması için ellerinden geleni yapacaklarını söylemişti.

Gözaltına alınanlardan üçü, çoğunlukla Filistinliler için kullanılan ve oldukça tartışmalı bir yöntemle gözaltında tutuldu. Bu yöntemde gözaltına alınanlar duruşmaya çıkarılmadan gözetime alınıyor, hiçbir suçlama olmaksızın 6 ay tutulabiliyor ve gözaltı süreci istenildiği kadar uzatılabiliyor.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki 100 yerleşim yerinde yaklaşık 500 bin İsrailli yaşıyor. Bu yerleşim bölgeleri İsrail'in 1967 işgalinin ardından yapılmıştı. Uluslararası hukuk yerleşim bölgelerini yasadışı kabul ediyor fakat İsrail yerleşimlerin hukuka uygun olduğunu savunuyor.