BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.427,03
HABER /  GÜNCEL

"Cihat yolcularına" elektronik kelepçe

Hollanda'da cihatçı gruplara katılmak için Suriye'ye gitmek istedikleri belirlenen kişilere elektronik kelepçe takıldığı ortaya çıktı. Savcılık, pasaportlarına el konan "cihat yolcularının" ülkeyi terk etmemesi için böyle bir önlem alındığını açıkladı.

Abone ol

Hollanda'da cihatçı gruplara katılmak için Suriye'ye gitmek istedikleri belirlenen kişilere elektronik kelepçe takıldığı ortaya çıktı.

Savcılık, pasaportlarına el konan "cihat yolcularının" ülkeyi terk etmemesi için böyle bir önlem alındığını açıkladı.

Ayak bileklerine takılan elektronik kelepçeler, zanlıların güvenlik birimlerince takibini kolaylaştırıyor.

Eşi ve 1,5 yaşındaki kızı ile birlikte Suriye'ye gitmek isterken pasaportuna el konulan 31 yaşındaki Raşid el C. de elektronik kelepçe takılanlardan biri.

Raşid el C. ve ailesi, Ağustos ayı sonunda, Huizen kasabasında tanıdıkları bir başka aile ile birlikte gözaltına alınmıştı.

Suriye'ye giderek Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) saflarına katılmak istedikleri belirtilen iki ailenin pasaportlarına el konulmuştu.

Bu kişilere ait en küçüğü dokuz aylık, en büyüğü ise sekiz yaşındaki 6 çocuğun bakımını da Çocuk Koruma Kurumu üstlenmişti.

Zanlılar, sorgularının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ancak dava sürecinde Hollanda'dan ayrılmamaları için ayak bileklerine elektronik kelepçe takılması kararlaştırıldı.

Zanlılardan Raşid el C., yaşamını olumsuz etkilediği için elektronik kelepçenin çıkarılmasını istiyor.

"Ağır darbe"

Avukatı Derk van der Heijden, Raşid el C'nin eşi ve 1,5 yaşındaki kızı ile çıkacağı Suriye seyahatinin IŞİD'e katılma amaçlı olmadığını öne sürüyor.

Hollandalı avukata göre Raşid el C., 1,5 yıldır IŞİD saflarında savaşan 27 yaşındaki kardeşi Süfyan'ı geri getirmek için Suriye'ye gidecekti. IŞİD militanı gitmişken kardeşinin özel eşyaları ile ilk yardım çantası ve el feneri gibi malzemelerini de iletecekti.

Van der Heijden, yaşanan gelişmelerin ardından bir mühendislik firmasında proje yöneticisi olarak çalışan Raşid el C.'nin işini kaybettiğini söylüyor.

Elektronik kelepçenin müvekkiline ağır darbe vurduğunu söyleyen van der Heijden, bir an önce çıkarılmasını istiyor. Bu tür uygulamaların insanları daha da radikalleştireceği uyarısında bulunuyor.

Ancak savcılık, elektronik kelepçenin çıkarılması önerisine olumsuz yaklaşıyor.

Kelepçenin, zanlıların kaçma olasılığına karşı takıldığını belirten savcılık, dava süreci tamamlanmadan da elektronik kelepçenin çıkarılmayacağını vurguluyor.

Avukat van der Heijden, savcılığın "cihat yolcuları" ile ilgili soruşturmayı bir an önce tamamlayarak davayı açmasını istiyor.

Ancak savcılık soruşturmanın hâlâ sürdüğünü ve davanın ne zaman açılacağının belli olmadığını bildiriyor.

Raşid el C., eşi ve arkadaşlarının sorguları sürerken, Utrecht ve Amersfoort'ta yaşayan iki Müslüman aile daha çocuklarıyla birlikte Suriye'ye gitmişti.

Hollanda basını, gözaltına alınma korkusuyla apar topar Hollanda'yı terk eden kişilerin Raşid el C. İle ilişkileri bulunduğunu belirtmişti.