BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.241,53
HABER /  GÜNCEL

PYD'ye göre TSK Suriye'ye girecek mi?

Salih Müslüm, Türkiye'nin Suriye'ye girmek için sınıra asker yığdığını, ancak bölgesel konjonktürün buna müsait olmadığını iddia etti.

Abone ol

Türkiye'nin Suriye'ye müdahale edeceği yönündeki iddiaları yorumlayan PYD lideri Salih Müslim, kendilerini her türlü saldırıya karşı savunmaya hazır olduklarını vurgularken "Gerçi Türk askerleri de pek girme taraftarı değil. Daha önce de sınıra asker yığmışlardı ama ben gireceklerini tahmin etmiyorum" dedi.

Amerika'nın Sesi Radyosu Kürtçe servisine konuşan PKK'nın bu ülkedeki kolu olan PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye'nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturma ihtimallerini değerlendirdi. Müslim, Türkiye'nin bazı askerlerini sınırda konuşlandırdığını bildiklerini ve Suriye'ye girmek isteyebileceklerini ifade ederek, "Ama, bölge konjonktürünün buna müsait olup olmadığını araştırılıyor. Bana göre müsait değil. Çok ses çıkıyor. Bu NATO, Amerika, Rusya ve Suriye'nin de ilgili olduğu bir meseledir. Gerçi Türk askerleri de pek girme taraftarı değil. Daha önce de sınıra asker yığmışlardı ama ben gireceklerini tahmin etmiyorum. Uluslararası güçler ve Rusya müsaade etmez ise Türkiye giremez" dedi.

"TÜRKİYE'NİN ROJAVA PLANLARI KENDİSİNİ BAĞLAR"

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, diplomatik olarak Avrupa ülkeleri ve Amerika ile görüştüklerini ifade ederek, "Biz sorunları gündeme getirdik. Belki Türkiye'nin Rojava için planları olabilir ama bu onları bağlar. Askeri anlamda bizim hazırlığımız yok ama bizim üzerimize gelirlerse direniriz, kendimizi savunuruz. IŞİD'e üstümüze geldiğinde kendimizi nasıl savunduysak aynı imkanlar ölçüsünde savunuruz" dedi.

"SURİYE'NİN BİR PARÇASIYIZ, ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ"

Devlet olmadıklarını, bu nedenle kalkıp bazı ülkelerle anlaşma imzalama veya söz verme durumunda olmadıklarını Müslim, "Biz Suriye'nin bir parçasıyız. Suriye'nin sorunları çözülürse bizimle ilgili sorun da çözülür. Çalışmalarımız ve yaptıklarımız buna yöneliktir. Biz komşularımız ile çatışmak istemiyoruz. Bizim sorunumuz Suriye'nin içindedir, Suriye'nin dışında değil. Yani biz Kürtler olarak kalkıp birileri ile anlaşma imzalamayız ve onlardan bir şey isteyemeyiz" dedi.

"İSTANBUL'DA AK PARTİ'DEN TALİMAT ALAN KÜRTLER..."

Müslim, Suriye Kürtlerinin bütünlüğünü ve birlikteliğini herkesin istediğini kaydederek, "Ama İstanbul'daki Ak Parti'den talimat alan Kürtler oldukça bu birliktelik sağlanamaz. Gelsinler biz Kürtler olarak kendi sorunumuzu kendi içimizde konuşalım. Özgür olan insanlar karar verebilir, özgür olmayanlar karar veremez" dedi.