BIST 9.580
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.476,74
HABER /  DÜNYA

PYD Soçi Zirvesi'ne katılacak mı flaş karar

SOÇİ Zirvesi'nde Türkiye'nin istediği oldu. Soçi’deki Ulusal Diyalog toplantısı kesinleşti ve yaklaşık 1600 kişilik bir katılımcı listesi oluştu. PYD listede yok. Suriyeli Kürtler’i Türkiye’nin de önerisiyle hazırlanan bir liste üzerinden YPG ile ilişkisi olmayan Suriyeli Kürtler temsil edecek.

Abone ol

Soçi Zirvesi'ne katılacakların listesi belli oldu. Zirve için Türkiye'nin PYD şartı kabul edildi ve PYD'nin zirveye alınmayacağı bildirildi. Konuyla alakalı bilgi veren diplomatik kaynaklar liste üzerinde hemen hemen uzlaşıya varıldığını, YPG’nin temsil edilmeyeceğini belirtti.

Türk Dışişleri Bakanlığı da Soçi zirvesine ilişkin bir son dakika açıklaması yaptı. Açıklamada Soçi'de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne hazırlık toplantısında Türk heyetinin, terör örgütü PYD/PKK ve ilişkili kişilerin Kongre'ye katılmaması konusundaki kırmızı çizgiyi yinelediğini bildirdi.

SOÇİ ZİRVESİNE KİMLER KATILACAK?

Soçi’deki Ulusal Diyaloğ toplantısı için bin 600 kişilik bir katılımcı listesi oluştu. YPG'nin alınmayacağı zirvede Kürtler’i Türkiye’nin de önerisiyle hazırlanan bir liste üzerinden YPG ile ilişkisi olmayan Suriyeli Kürtler temsil edecek. Bu listede Suriye Yüksek Müzakere Heyetine katılan Suriye Kürt Ulusal Konseyi Temsilcilerinin yanısıra Rusya’nın araziden belirlediği aşiret ve sivil toplum temsilcileri yer alacak. Zirveye (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da katılacak.

Suriye’deki ateşkesin garantör ülkeleri Rusya, İran ve Türkiye, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 29-30 Ocak'ta Rusya’nın Soçi şehrinde toplanması için anlaşmıştı.

RUSYA'YA SÖZ VERİLDİ Mİ?

Dışişleri kaynakları Zeytin Dalı harekatının ardından ortaya çıkan iddilara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaynaklar harekatın kapsamının Afrin'le sınırlı olacağına dair Rusya'ya taahhüt verildiği iddialarını reddetti. Harekatın meşru müdafa hakkına dayandırılarak yapıldığı yapılan açıklamayla vurgulandı.

Dışişleri kaynaklarından yapılan açıklamada "Rusya ile genel anlayış birliği var. Rusya ile al-ver durumu yok" denildi. Kaynaklar ayrıca harekat kapsamında Türkiye'nin Rusya ve Amerika ile ilk günden beri iletişim halinde olduğunu ifade etti.