BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  GÜNCEL

PYD sınırda "PKK Duvarı" örmeye çalışıyor

ABD, "PYD Fırat'ın doğusuna geri dönecek" güvencesi verdi. Ancak PYD, son 2 günde Fırat'ın batısında 7 köyü daha ele geçirdi. PYD'nin amacının Türkiye-Suriye arasında bir PKK Duvarı örerek, Türkiye'nin Suriye ila bağlantısını koparmak olduğu belirtiliyor.

Abone ol

CERABLUS operasyonunda IŞİD ile birlikte TSK'nın hedefinde olan terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, ABD’nin verdiği "PYD Fırat'ın doğusuna çekilecek" güvencesine rağmen Fırat'ın batısında ilerlemeye çalışıyor.

ABD'nin hava desteğiyle 27 Aralık 2015’ten itibaren Fırat Nehri’nin batısında terör örgütü IŞİD’le mücadele bahanesiyle hakimiyet alanını genişleten PYD, bölgedeki varlığını güçlendirmeye çalışıyor.

Bazı Arap savaşçılarla birlikte ve ABD’nin hava desteği sayesinde Münbiç ilçesini 12 Ağustos 2016’da IŞİD'den alan örgüt, ABD’nin Türkiye’ye verdiği güvencelere rağmen ilçenin kuzey kesimlerine genişlemişti.

TSK'nın gerçekleştirdiği “Fırat Kalkanı Operasyonu” sırasında PYD unsurları bu konuda uyarıldı.

Ancak örgütün, ABD-Türkiye mutabakatında sınır hattı olarak belirlenen Sacu Nehri’nin gerisine çekilmemesi üzerine TSK bölgeyi top atışına tuttu. Bunun üzerine örgüt nehrin gerisine çekilmek zorunda kaldı.

PYD, FIRAT KALKANI İLE BİRLİKTE 7 KÖYÜ ELE GEÇİRDİ

ÖSO’nun Cerablus’taki ilerleyişi ve IŞİD teröristlerinin çekilmesi esnasında, PYD yeniden harekete geçti.

Örgüt, Sacu Nehri’nin kuzeyine tekrar geçerek Cerablus operasyonunun ilk günü Münbiç’in kuzeyindeki Amerinah, Mağara ve Balaban köyleri ile Şamaklı ve Çakmaklı tepelerini ele geçirdi.

Terör örgütü ikinci günde de aynı yönde Cerablus’un güneyine doğru ilerleyerek Cub el-Kusa, Debisah ve Ayn Beyda köyleri üzerinden Fırat Nehri kıyısındaki Amarina köyüne ulaştı.

PYD böylece, Fırat Kalkanı operasyonunun başlamasından bu yana 7 köyü ele geçirmiş oldu.

PYD'NİN MEVZİLERİ TOP ATIŞIYLA DÖVÜLDÜ

“Suriye Demokratik Güçleri” adı altında kamufle olan PYD militanlarının varlığının istihbarat birimlerince tespiti üzerine TSK 18.00 sularında Amarina’yı topçu birlikleriyle vurdu.

Güvenlik kaynakları, PYD militanlarının bölgede ilerlemesine müsaade edilmeyeceğini, örgüt geri çekilene kadar müdahalenin devam edeceğini bildirdi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dün sabah yaptığı telefon görüşmesinde, PYD güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekilmekte olduğunu söylemişti.

TÜRKİYE SINIRINDA "PKK DUVARI" HAYALİ

Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili ile Kobani (Ayn el-Arab) ve Afrin ilçelerine hakim olan.Fırat Nehri’nin batısında ilerleme çabası süren örgüt, Münbiç ilçesinin ardından Türkiye sınırındaki Cerablus-Azez hattını da alarak Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarına kadar genişlemeyi hedefliyor.

PYD, bu kuşakla Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek iki ülkenin coğrafi bağlarını koparmanın peşinde.