BIST 9.746
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.420,53
HABER /  DÜNYA

PYD Rojava'da kantonlardan vazgeçiyor!

KDP ve PYD arasında Duhok'taki pazarlıklarda çarpıcı kararlar alındı. KDP'ye yakın kaynaklar Rojava yönetimi konusunda uzlaşmaya varıldığını iddia etti...

Abone ol

Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'nın siyasi partilerinin Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentindeki görüşmeleri sürerken, ortak yönetim konusunda anlaşmaya vardıldığı, “kanton” isminin de kullanılmayacağı belirtildi.
 
Rûdaw’ın haberine göre KDP'ye yakınlığı ile bilinen Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu’ndan (ENKS) bir yetkili, “TEV-DEM ile toplumsal sözleşmenin düzenlemesi konusunda anlaşmaya vardık. Çünkü mevut sözleşmenin içeriğinde Kürt’e dair bir şey yok. Düzenleme için bir hukuk komisyonu kurulacak” dedi.
 
Duhok’taki toplantıda hazır bulunan ENKS’li yetkili, ortak yönetim konusunun 5 maddeden oluştuğunu ve yürürlüğe girmesi için 2 aylık bir sürenin belirlendiğini söyledi.
 
Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Politbüro Sekreteri ve ENKS üyesi Muhammed İsmail de, ortak yönetimde “kanton” isminin kalmayacağını belirterek, tarafların Rojava’daki mevcut yönetimin geliştirilmesi konusunda da mutabık kaldığını ifade etti.
 
Muhammed İsmail, daha önce ENKS ve TEV-DEM arasında %40 şeklinde düzenlenen sandalye dağılımı konusunda da görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.
 
Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) ve PYD (TEV-DEM ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi - EGRK) yöneticileri, bir haftadır  Duhok’ta toplantı halinde.
 
Toplantının gündeminde IŞİD saldırısı altındaki Kobani bölgesi, ortak silahlı güç oluşturulması ve oluşumlar arasındaki sorunların giderilmesi bulunuyor.
   
Toplantı, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin çağrısı üzerine gerçekleşti.
 
Toplantıya katılan ENKS heyetinde 11, TEV-DEM heyetinde ise 7 kişi yer alıyor.