BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.495,36
HABER /  DÜNYA

PYD liderinden Kobane için son çağrı!

Suriye Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Kobani'de şehri kuşatan IŞİD'le mücadelede uluslararası yardıma ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Durum oldukça tehlikeli ve acil yardım çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ABD Temsilciliği'nin başkent Washington'da düzenlediği " Ortadoğu 'da Yeni Kürt Realitesi: Riskler, Beklentiler ve Fırsatlar" başlıklı konferansı başladı.

Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen konferansa, aralarında HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile ABD'deki bazı üniversitelerden akademisyenler ve düşünce kuruluşlarından uzmanların ile gazetecilerin bulunduğu çok sayıda kişi konuşmacı olarak katılıyor. Konferansta, Ortadoğu'da Kürtlerin rolü ve yaşanan son dönemdeki değişimlere katkıları değişik açılardan ele alınıyor. 

YPG NE PAHASINA OLURSA OLSUN HALKI KORUYACAK

Konferansın "Suriye'deki Kürtlerin Durumu: Gelecek için Demokratik Model" oturumuna video konferans yoluyla bağlanan PYD Eşbaşkanı Müslim, Kobani kentinin IŞİD örgütü tarafından kuşatma altında bulunduğunu belirterek, örgütün burada soykırım yapmak istediğini söyledi. Müslim, Kobani'nin uzun süredir tehdit altında olduğunu anlatarak, PYD'nin silahlı kanadı YPG güçlerinin ve halkın Kobani'yi ne pahasına olursa olsun koruyacaklarını söylediğini kaydetti. 

ŞU ANDA ŞEHİRDEKİ DURUM ÇOK TEHLİKELİ

"Şu anda şehirdeki durum çok tehlikeli" diyen Müslim, IŞİD'e karşı kendilerini savunmak için yeterli silaha sahip olmadıklarını dile getirdi. Müslim, "Biz bu terör grubuyla 1,5 yıldır savaşıyoruz. Ancak son dönemde onlar çok ileri teknolojiyle donatılmış silahlara sahip oldular, Abrams tanks, Humvee zırhlı araçlara sahipler. Şu anda bunların hepsi Kobani'ye saldırıyorlar. Şu anda sizinle konuştuğum bu dakikada Kobani bombardıman altındadır" diye konuştu. 

ACİL YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ

Müslim, gelişmiş silahlara sahip örgütle tek başlarına mücadele edemeyeceklerini ifade etti. Müslim, "Bu noktada uluslararası yardım istiyoruz, uluslararası güçlerin Kobani'de yaşananları durdurması için birşeyler yapmasını istiyoruz. Buradaki durum oldukça tehlikeli ve acil yardım çağrısında bulunuyoruz. Kendimizi savunmak için savunma silahlarına hızlı şekilde ihtiyacımız var" açıklamasında bulundu.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, konferansın öğleden sonraki oturumunda konuştu.

ABD'de bu yıl ikincisi düzenlenen konferans, geçen yıl Barış ve Demokrasi Partisi tarafından düzenlenmişti.