BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  GÜNCEL

PYD katılacak mı Türkiye'den jet açıklama Boykot ederiz

Birleşmiş Milletler, 29 Ocak'ta yapılması planlanan Cenevre görüşmeleri için taraflara davetiyelerin gönderildiğini duyurdu. Türkiye'nin karşı çıktığı PYD'nin de masada yer alacağı belirtildi. Çavuşoğlu'ndan iddiaya ilişkin açıklama geldi.

Abone ol

Cenevre'de düzenlenecek toplantı öncesi taraflara davetiye gitti. PYD'ye davet gittiği iddialarına ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan açıklama geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cenevre'de düzenlenecek Suriye Barış Görüşmeleri'ne PYD'nin davet edilmesi halinde Türkiye'nin görüşmeyi boykot edeceğini açıkladı.Çavuşoğlu, "PYD Cenevre'de hangi sıfatla yer alacak? PYD davet edilmişse Cenevre müzakereleri boykot ederiz" dedi.

"PYD, PKK AYNI TERÖR ÖRGÜTÜ"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Cenevre zirvesindeki PYD krizine ilişkin NTV yayınında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, PYD ile PKK'nın aynı terör örgütü olduğunu belirterek "Biz bir an evvel müzakerelerin başlamasını istiyoruz. Ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Suriye'de kesin çözüm siyasi çözümdür. Muhalefeti sulandırmak isteyen ülkeler, Rusya başta olmak üzere, ek isimler dayatmaya başladılar. Bunlar rejimin kuklası olan isimler. PYD hangi sıfatla burada olacak? PYD, PKK aynı terör örgütü. Terör örgütü Kürtlerin temsilcisi olabilir mi? Kesinlikle olamaz çünkü bunlar terör örgütü" diye konuştu.

"MUHALEFETİN İÇİNDE PYD GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİ OLAMAZ"

ABD ve Rusya'nın Cenevre görüşmeleri için PYD konusunda bastırması halinde Türkiye'nin ne yapacağı sorulan Çavuşoğlu, "Bizim bu konudaki tavrımız nettir. Eğer böyle bir davet olursa Türkiye'nin tutumu son derece bellidir. ABD, Fransa, İngiltere Dışişleri Bakanlarıyla görüştüm. Onların da söylediği net bir şekilde PYD'nin davet edilmeyeceği. Rejimle PYD birlikte çalışıyor. Müzakere muhalefetle rejim arasında olacak. Muhalefetin içinde de PYD gibi terör örgütleri olamaz" ifadelerini kullandı.

"DE MİSTURA PYD'NİN DAVET EDİLMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ"

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da PYD'nin Cenevre görüşmelerine davet edilmeyeceğini söylediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Müzakere 2 grup arasında yapılacak. Tüm konuştuğumuz muhataplar De Mistura da aynı şeyi söyledi. PYD'nin buraya davet edilmeyeceği, Viyana'da aldığımız karar da budur" dedi.

"KESİN VE NET BOYKOT EDERİZ"

PYD'ye yönelik olarak davet mektubu olması halinde Türkiye'nin Cenevre görüşmelerini boykot edip etmeyeceği sorulan Çavuşoğlu, "Tabi ki boykot ederiz. Kesin ve net. Müzakere heyetinin içinde PYD unsurları, terör örgütleri olamaz. Türkiye'nin bu konudaki tutumu nettir. Muhalefetin de bunu kabul etmesi söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.

BM DAVETLİLERİ RESMEN AÇIKLAMADI

De Mistura'nın sözcüsü kaç kişiye ve kimlere davetiye gönderildiği yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı. Sözcü, davetiyelere verilecek yanıt doğrultusunda bu sorulara cevap verileceğini belirtti.

TÜRKİYE PYD'YE KARŞI ÇIKIYOR

Hükümet ve muhalefet arasında yapılacak Suriye görüşmelerine Türkiye'nin kesin bir dille karşı çıktığı PYD'nin çağrılıp çağrılmayacağı merak edilen konular arasındaydı.

Suriye'deki Kürt muhalefeti kesin olarak Cenevre'deki masada yer alacak. Eline şu ana kadar davetiye ulaşan isimler arasında PYD'nin önemli isimlerinden İlham Ahmed ve Suriye Demokratik Meclisi Başkanı Heysem Menna da var.

PYD DAVET EDİLDİ

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, "Cenevre'ye davet edileceğiz. Ancak konumumuzu hala bilmiyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

İddiaya göre, PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye'de siyasi geçiş süreci için tarafları bir araya getirecek müzakerelere katılmak üzere resmi daveti aldı. Salih Müslim'in yanı sıra PYD Avrupa Temsilcisi Abdülselam Mustafa da görüşmelere davet edildi.

DEMOKRATİK SURİYE ÇATISI ALTINDA MI KATILACAK?

Haberde, PYD'nin, Demokratik Suriye Meclisi çatısı altında mı, yoksa tek başına mı müzakere masasına oturacağı son ana kadar netlik kazanmadı.

RUSYA: PYD DE MASADA OLMALI!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2015 yılının dış politikasını değerlendirdiği basın toplantısında Cenevre müzakerelerine değinerek "Suriye'de süren savaşın sona ermesi için Cenevre'de yapılacak toplantıya PYD'nin katılmaması, bu toplantıda beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler, Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor" demişti.

MÜZAKERE MASASI BMGK KARARIYLA KURULDU

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 18 Aralık'ta yapılan toplantıda Suriye'de ateşkes sağlanması, geçiş hükümeti kurulması, yeni anayasa ve seçim yapılmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etmişti. Kararda, BM öncülüğünde Suriye hükümeti ve muhalefet arasında siyasi müzakerelerin başlatılacağı belirtilmişti.

ANLAŞMAZLIKLAR NEDENİYLE 29 OCAK'A ERTELENMİŞTİ

Cenevre görüşmeleri BMGK'nın bu kararı doğrultusunda yapılıyor. Normalde 25 Ocak'ta başlaması planlanan görüşmeler, müzakere masasına hangi grupların oturacağı konusunda uzlaşmaya varılamaması üzerine yaşanan erteleme nedeniyle 29 Ocak Cuma gününe ertelenmişti.

De Mistura dün yaptığı açıklamada müzakerelerin geniş çaplı ateşkes, IŞİD'in durdurulması ve yardımın artırılması konularına odaklanacağını belirtmişti. Görüşmelerin 5 yıl süren iç savaşı sonlandırması amaçlanıyor.