BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,08
HABER /  EKONOMİ

Putin'in Türkiye öfkesi en çok onları vurdu

RUSYA ile Türkiye arasında yükselen tansiyon Tataristan'ı vurdu. Rusya'nın Türkiye yaptırımları sonrası Tataristan'ın da Türkiye'yle olan ekonomik ilişkileri bozuldu.

Abone ol

İngiliz Financial Times, Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Moskova'nın Ankara'ya uygulamaya başladığı yaptırımların, Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Türkiye ile ticaretine büyük darbe vurduğunu yazıyor.

Haber, Tataristan'ın Nizhnekamsk kentinde Türkiye'den ithal ettiği konfeksiyon ürünlerini satan ve yaptırımlar nedeniyle her an işini kaybetme korkusu yaşayan bir sokak satıcısının sözleriyle başlıyor:

"Bu yıl Türkiye'den hiç mal getiremedik. Patronum da Kasım ayından bu yana Türkiye'den buraya gelemedi."

Tataristan'ın yeni yatırımlarla ekonomik anlamda Rusya'dan bağımsızlığını kısmen koruyabildiği ve Rusya'daki ekonomik durgunluğun geçen yıl burada pek hissedilmediği belirtilirken, Rusya ile Türkiye arasında Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından durumun değiştiği ifade ediliyor.

İki ülke arasındaki gerilimin azalmak yerine, tarafların yeni açıklamalarıyla arttığının belirtildiği haberde, Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan'ın görüşlerine de yer veriliyor.

"Bu siyasi bir kavga ama cezasını iş dünyası ve halk çekiyor" diyen Karaaslan, Türkiye ile Tataristan arasındaki ticaretin bu yıl yarı yarıya azalacağını tahmin ediyor.

Tataristan Ticaret Odası Başkanı Şamil Ageev de "Belki buradaki yatırımcıları tutmayı beceririz, ama yenilerini çekmemiz imkansız" diyor.