BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.494,64
HABER /  GÜNCEL

Putin'in değişen Suriye politikası

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Rusya'nın değişen Suriye politikasına dikkat çekti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, "Rusya'nın Suriye politikasında değişiklik var. Erdoğan Putin görüşmesinden sonra Rusya'nın Suriye politikasında değişiklik var" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'nin Suriye'de kararlı tutum sergileyemediğini belirterek, "Suriye konusunda uluslararası camia ile BM'nin birlikte çalışması gerekiyor. Kamplarda bulunan insanların evlerine dönmesi gerekiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, "İstanbul'un birlşemiş millet merkezi haline gelmesini gündeme aldık. BM bölge ofisinin İstanbul'da kurulma çalışmalarımız var. İstanbul'u küresel bir barış merkezi haline dönüştürmeye kararlıyız" diyerek, birçok ofisin İstanbul'da olması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Ban Ki-Moon ise odak noktasının Suriye meselesi olduğunu, kamplarda ki insanların özgürlük, refah ve insan onuru için ülkelerini terk ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Türk halkına Suriye halkına gösterilen ilgiden dolayı şükranlarımı sunuyorum. 14 farklı kampta 130 binin üzerinde mülteci var. Belki 20 bin kişinin de belki kampların dışında bulunuyor. Mali ve ekonomik açıdan bu önemli bir mesele. Kampların içine girme fırsatı buldum ve insanlara BM adına umut aşılamaya çalıştım. Çok verimli bir gezi oldu. Türkiye'nin herhangi bir şart olmadan açık kapı politikasını şükranla andım."

Uluslararası camianın Suriye konusunda insani destek vereceğine inandığını belirten Ban Ki-Moon şunları kaydetti:

"Strateji fırsatlar konusunda görüşmeler yaptık. Şiddetin nasıl sona ereceği, barışın nasıl sağlanacağını görüştük. Uluslararası camia ve Suriye halkının da bunu istiyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a teşekkür ettim ve son gelişmeleri ele aldık. Şiddeti öncelikle durdurma adımları attık. Yeni dönemin başlatılması adımlarını da atacağız. BM'de Davutoğlu'nun oldukça ateşli bir konuşma yaptı. Bütün dünyanın da bunu takdir etti."

"Suriye'de barış konusunda bir umut var mı?" şeklindeki soruya ise Ban Ki-Moon şöyle yanıt verdi:

"Yeteri kadar şiddet gördük şuanda da şiddet devam ediyor. Uluslararası camiaya Suriye'ye barışı getiremedi." dedi. 21 ay geçtiğini ve onlarca insanın hayatını kaybettiğini anlatan Moon, uluslararası camianın daha fazla çaba göstermesi gerektiğini kaydetti. Ortaklarla bu konuları çalışıp tartıştıklarını ifade etti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da bu konuyu en kısa zamanda kabul etmek zorunda olduğunu belirten Moon, 'Çok fazla insan nasibini aldı, hayatanı kaybetti. Daha bu durum ne kadar devam edebilir. Ürdün'de ve Türkiye'dekileri gördüm. Birgün içinde iki tane kamp gezdim, 10 binlerce insan çadırlarda yaşıyorlar, çadırlardan çıkıp buralara gelmişler. Uluslararası camia ve BM ortak çalışmalı ve bu insanlar evine dönmeli."