BIST 9.464
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.492,53
HABER /  DÜNYA

Putin'in başı büyük dertte!

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in seçim zaferi Rusya'yı karıştırdı

Abone ol

Rusya'da şubat ayında yapılan devlet başkanlığı seçiminde hile yapıldığını ileri süren binlerce muhalefet taraftarı, yarın yemin ederek Kremlin'e geri dönecek Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i, başkent Moskova'da protesto etti.

Moskova polis yetkililerine göre 8 bin, muhalefet liderlerine göre ise 50 bin kişinin yer aldığı protesto gösterisine katılanlar, Ekim Devrimi adına inşa edilen Ekim Bulvarı'ndan, şubat ayında en az 100 bin kişinin yer aldığı gösteriye ev sahipliği yapan Bolotnaya Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Göstericiler, yürüyüş sırasında, "Putin bir hırsız" sloganları atarken, çok sayıda göstericinin de Putin ve Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'i eleştiren pankartlar taşıdığı dikkati çekti.

Muhaliflerin dönem sözcülüğünü üstlenen Sol Cephe Lideri Sergey Udaltsov, elindeki megafonla göstericilere seslenerek, "Putin'siz Rusya" diye slogan attı.

Udaltsov, bir gazetecinin, "1 milyon kişiyi bir araya toplayıp toplayamayacakları" sorusunu, "Gördüğünüz gibi halk burada ve gelmeye devam ediyor. Herkes, bugün kaç kişiyi bir araya getireceğimizi görecek" dedi.

Polisin Rusya'nın değişik bölgelerinden Moskova'daki gösteriye katılmak için gelmek isteyenleri gözaltına aldığını iddia eden Udaltsov, konuşmaların yapılacağı miting alanındaki sahneye konulmak için getirilen bazı malzemelere izin vermeyen polisleri, eylemlerini baltalamaya çalışmakla suçladı.

Muhalif liderlerden Volan eski başbakan yardımcılarından Boris Nemtsov da gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, muhalefetin bir araya gelerek siyasi parti kurmasının Kremlin elitleri için bir anlam ifade etmediğini, Putin ve çevresinin ancak ve ancak sokağın dilinden anlayacağını ileri sürdü.

Bu arada, Udaltsov'un, sosyal paylaşım sitesi olan "Twitter"dan gösteriye en az 100 bin kişinin katıldığını belirttiğine dikkati çekerken, eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov ise gösterici sayısının 20 bin kişi olduğunu savundu.

Polisin, Bolotnaya Meydanı'na çadır kurmak isteyen 2 kişiyi gözaltına aldığı, göstericilerin fotoğrafını bir binanın 5'inci katından çekmeye çalışan bir gazetecinin balkondan dengesini kaybederek düştüğü ve hayatını kaybettiği bildirildi.

Sosyal paylaşım sitelerinde yaklaşık 3 bin kişinin Bolotnaya Meydanı'ndaki gösterinin sona ermesinin ardından Kremlin'e doğru yürüyüşe geçmek için anlaştığı öğrenildi.

Bu arada, bazı bağımsız medya organlarının internet sitelerinin kimliği belirsiz hackerlerin saldırısına uğradığı bildirildi. Putin'in yarın yerel saatle 12.00'daki yemin töreni sırasında muhaliflerin Kremlin'i çevreleyen 16 kilometre uzunluğundaki "Sadova Kaltsoy" yolunda insan zinciri oluşturacağı bildirildi.