BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Putin'den olay sözler sırtımızdan bıçakladılar

Rusya Devlet Başkanı Putin'den Suriye sınırında düşürülen Rus savaş uçağı hakkında flaş açıklamalar geldi. Putin açıklamasında 'İlişkiler açısından ciddi sonuçları olacaktır' dedi.

Abone ol

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Suriye'de Türk jetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağı hakkında son dakika açıklama yaptı.

Putin, Ürdün Kralı Abdullah ile Soçi'de düzenlediği basın toplantısında Rus uçağının Türkiye sınırının 4 kilometre dışında Suriye topraklarında düşürüldüğünü söyledi.

"CİDDİ SONUÇLARI OLACAK"

Putin açıklamasında, "Rus uçağının düşürülmesini sırtımızdan bıçaklanmak olarak yorumluyoruz. Uçak düşürme olayının Rusya-Türkiye ilişkileri açısından ciddi sonuçları olacaktır. Savaş uçağımız vurulduğunda Suriye sınırının 1 kilometre içerideydi, pilotlar kimse için tehdit oluşturmuyordu." dedi.

"TERÖRİSTLERDEN TÜRKİYE'YE PETROL GİDİYOR"

Teröristlerin elindeki bölgelerde yer alan petrollerin Türkiye'ye gittiğini uzun süredir bildiklerini belirten Putin, konuşmasının devamında, "Buradan terörist grupların eline büyük paralar geçiyor. Şurası açık ki, IŞİD şu anda sadece petrol kaçakçılığından gelir elde etmiyor, aynı zamanda bir dizi ülkenin orduları tarafından da korunuyor. Bu durum, terörist grubun tüm dünyada eylemler düzenlemekte bu kadar cüretkar olmasının nedenini açıklayabilir" dedi.

Olayın yaşanmasının ardından Vladimir Putin Rusya Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmıştı.

PUTİN'İN AÇIKLAMASINDA OLAY TÜRKİYE SÖZLERİ

"Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Şimdi sırtımızdan da bıçaklandık, terörle mücadele eden uçaklarımız sırtından vuruldu" diyen Putin'in konuşmasından öne çıkan bölümler ise şöyle:

"TÜRKİYE İÇİN TEHDİT TEŞKİL ETMEDİ"

Uçağımız Suriye hava sahası üzerinde bir Türk F-16’sı tarafından havadan havaya füze ile vuruldu. Suriye hava sahasına, Türkiye sınırından 4 kilometre öteye düştü. Vurulduğunda 6 bin metre yükseklikte, Türk topraklarından 1 kilometre uzaklıkta uçuyordu. Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık.

 "UÇAKLARIMIZ GÖREVİNİ YERİNE GETİRİYORDU"

Burası çoğu Rusya kökenli (Çeçen) militanların yoğun biçimde konuşlandığı dağlık bir bölge. Bu bağlamda uçaklarımız, teröristlere önleyici saldırılar düzenleme görevini yerine getiriyordu.

"RUS UÇAĞI, IŞİD'E KARŞI VURUŞLAR GERÇEKLEŞTİRDİ"

Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.

"TÜRKİYE GÜYA TERÖRLE MÜCADELE EDEN ÜLKELERDEN BİRİ"

Üstelik biz ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamıştık. Türkiye de ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde güya terörle mücadele eden ülkelerden biri.

"ASLA TAHAMMÜL EDEMEYİZ"

Her ülkenin kendi bölgesel çıkarları olduğunu anlıyorum ve biz her zaman buna saygıyla yaklaşıyoruz. Ama bugün yaşananlara benzer suçların işlenmesine asla tahammül edemeyiz.

"TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE CİDDİ SONUÇLARI OLACAKTIR"

Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır. Rusya, Türkiye’ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yarardı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok.

"NATO'YU IŞİD'İN HİZMETİNE SUNMAYI MI İSTİYOR"

Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO’ya başvurdu. Türkiye ne istiyor? NATO’yu IŞİD’in hizmetine sunmayı mı? Uçağımızın düşürülmesiyle ilgili tüm yaşananları analiz edeceğiz.

ANKARA VE MOSKOVA ELÇİLERİ ÇAĞIRILDI

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sergey Panov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili çağrıldığı Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Hemen ardından Türkiye’nin Moskova’daki misyon şefi Rus Dışişleri'ne davet edildi.

Türkiye’nin Suriye sınır bölgesinde sabah saatlerinde vurularak düşürülen SU-24 Rus savaş uçağı diplomasiye devredildi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyareti öncesi hazırlıklar için İstanbul'da olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na Müsteşar Sergey Panov geldi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Umit Yardım’ın da Lavrov’un ziyareti nedeniyle Türkiye’de bulunması sebebiyle Rus Dışişlerine Büyükelçilik Müsteşarı çağrıldı kısa açıklamayla duyurulmuş oldu.

Her iki tarafın misyon şeflerine verdikleri mesajlar hakkında ise hiçbir açıklama yapılmadı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: İHLAL ETMEDİK

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan olayla ilgili açıklamada şunlar bildirildi;

"Su-24 uçağımız Suriye üzerinde vuruldu. Hava sahası ihlali yoktur, tüm uçuşlar Suriye topraklarında oldu. Angajman kurallarını ihlal etmedik, ihlal etmediğimizi kanıtlayabiliriz. İlk verilere göre düşme nedeni karadan açılan ateş. Uçaktan kurtulan 2 pilotumuzun akıbeti de belirsiz"

KREMLİN : ÇOK CİDDİ BİR OLAY

Rus uçağının Türk F-16'lar tarafından düşürülmesi sonrası Kremlin'den de flaş bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü "Rusya uçağının düşürülmesi çok ciddi bir olay" dedi.

Kremlin adına açıklama yapan sözcü Dimitri Peskov, "Uçağın düşürülmesi ciddi bir olay ancak sonuç çıkarmak için henüz çok erken. Tüm bilgileri elde etmeden birşey söylemek doğru değil" dedi.