BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,97
ALTIN 2.434,38
HABER /  POLİTİKA

Putin'den Erdoğan'a enteresan öneri

Yazar Abdülkadir Selvi, Putin ve Erdoğan arasındaki ses getiren görüşmenin perde arkasını yazdı.

Abone ol

Suriye’de Esed ile muhalifleri aynı masa etrafında biraraya getirmeyi teklif eden Putin'e Erdoğan'ın “Bu mümkün değil. Onun zemini kalmadı” diye cevap verdiği ortaya çıktı.

Batı dünyasında yankı uyandıran Putin'in Türkiye ziyareti konuşulmaya devam ediyor. Hükümete yakın isimlerden Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, görüşmenin ayıntılarını köşesinde aktardı.

PUTİN: ESED'LE MUHALİFLERİ AYNI MASADA BULUŞTURALIM

"(...)Biliyorsunuz Esed konusunda iki farklı uçta yer alıyoruz Rusya ile. Görüşmede bu konu gündeme gelmiş. Hem de Putin getirmiş.

Ve çok enteresan bir öneride bulunmuş.

“Muhaliflerle biz de görüşüyoruz. Geçen hafta bir grup muhalif Rusya’daydı. Kendileriyle görüşmeler yaptık. Sizin muhalifler üzerindeki etkinizi biliyoruz. Siz de muhalifleri ikna edin, Esed’le muhalifleri aynı masa etrafında buluşturalım”

ERDOĞAN: MÜMKÜN DEĞİL

Putin’in önerisine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de bu kadar şey yaşandıktan sonra muhaliflerle Esed’i aynı masa etrafında oturtmak mümkün değil. Onun zemini kalmadı” karşılığını vermiş.

200 bin insanı katlettikten, 4 milyon insan ülkesini terk ettikten sonra Esed’le masaya oturmak... Biz de ,”Ba’de Harab-il Basra” diye bir söz vardır. Basra harap olduktan sonra. Suriye harap olduktan, bu kadar katliam yaşandıktan sonra Esed’le masaya oturmak değil, Esed’in gitmesini konuşmak lazım. Bu Esed’e meşruiyet kazandırmaktan başka bir işe yaramaz.

GÜNEY AKIM DOĞALGAZ HATTI İPTALİ RUS HEYETİNE DE SÜRPRİZ OLMUŞ

Putin’in temasları bir sürprize de sahne olmuş. Putin’in Güney Akım’la ilgili açıklaması bizim için sürpriz olmuştu da Rus heyetinin de o sırada öğrendiğini bilmiyordum.

Bulgaristan’la AB’ye girdikten sonra çalışmanın zorluğuna dikkat çekmiş Putin. Bulgaristan kafa tutuyor” demiş. Bizim canlı yayın sırasında haberimiz olmuştu. Putin, öneriyi de tam o sırada yapmış. ”Güney Akım’ın Bulgaristan’dan geçmesinden vazgeçiyoruz. Türkiye’den geçecek” deyince başta tecrübeli Dışişleri Bakanı Lavrov olmak üzere Rus heyeti şaşırmış.

Güney Akım’ın getirilerini düşününce insanın, “Şaşırt bizi Putin” diyesi geliyor"