BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.436,02
HABER /  GÜNCEL

Putin Ukrayna'da güç kullanma izni istedi

Rusya lideri Vladimir Putin parlamentonun üst kanadından " ülke istikrara kavuşana dek" Ukrayna'da askeri güç kullanımına onay istedi. ABD Başkanı Obama askeri müdahalenin "bedeli" olacağı uyarısı yapmıştı.

Abone ol

Rusya lideri Vladimir Putin parlamentonun üst kanadından Ukrayna'da askeri güç kullanımına onay istedi.

Kremlin'den yapılan açıklamada onay talebinde Putin'in "Ukrayna'daki olağanüstü durum ve Rus vatandaşlarının yaşamlarına yönelik tehditle bağlantılı olarak bu ülkedeki siyasi durum normalleşene dek Federasyon Konseyi'nden Ukrayna topraklarındaki Rus silahlı kuvvetlerinin kullanımını talep ediyorum" dediği belirtildi.

Putin'in talebi parlamentonun alt ve üst kanatlarında Ukrayna'nın Kırım Körfezi'ndeki durumu "istikrara kavuşturmak" için yapılan görüşmeleri izliyor.

Daha önce Ukrayna Savunma Bakanı Moskova'nın Kırım'a altı bin ek asker gönderdiğini söylemişti.

Ukrayna yönetimi Moskova'yı kasten çatışma çıkartmaya çalışmakla suçluyor.

Kırım bölgesindeki Moskova yanlısı yeni Başbakan Sergiy Aksiyanov Rusya lideri Vladimir Putin'den barışa yardımcı olmasını istemiş, bir Kremlin yetkilisi de Aksiyonov'un isteğinin "karşılıksız bırakılmayacağını" söylemişti.

ABD Başkanı Barack Obama da bölgedeki askeri hareketliliğin ardından Moskova'yı müdahaleye karşı uyardı.

Obama Ruslar'ın bölgedeki askeri manevra haberlerinden büyük kaygı duyduğunu söyledi ve askeri müdahalenin "bedelleri olacağı" uyarısı yaptı.

Beyaz Saray'da konuşan Obama Ukrayna'nın geçici yönetimine de "itidal" çağrısında bulundu.

Obama, "Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali müthiş istikrarsızlaştırıcı bir adım olur ve bu Ukrayna, Rusya ya da Avrupa'nın çıkarına olmaz. Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'da herhangi bir askeri müdahalenin bedelleri olacağını göstermek için uluslararası toplumla dayanışma içinde olacaktır" dedi.