BIST 9.762
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.432,30
HABER /  DÜNYA

Putin 'soykırım' ifadesini kullandı

1915 olaylarının 100. yıl dönümüne bir gün kala Rus lider Putin 'soykırım' ifadesini kullandı.

Abone ol

Ermenistan’da 24 Nisan’da yapılacak 1915 Olayları'nın 100’üncü yıldönümü törenlerine gitmeye hazırlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'soykırım' ifadesini kullandı. Putin etnik kaynaklı toplu katliamların haklı gerekçeleri olamayacağını söyledi.

1915 olaylarının 100. yıldönümü için Vatikan'da düzenlediği ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanan Papa Francesco'dan sonra Putin de 1915 olayları için "soykırım" dedi.

Moskova’da düzenlenen 'soykırımların olmadığı bir dünya' adlı programa gönderdiği mesaj, Kremlin internet sayfasında yayınlandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin mesajında, “24 Nisan 1915 insanlık tarihinin en korkunç ve dramatik olaylarından ve Ermeni halkının soykırımı ile ilgili kederli bir tarih” ifadelerini kullandı.

papa.20150423094833.jpg
Papa'nın sözlerine Türkiye'nin tepkisi gecikmedi. Türkiye, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı istişareler için geri çekti. Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve kendisine yaşanılan hayal kırıklığı iletildi.

Rusya’nın bu trajediyi kendi acısı ve sorunu olarak gördüğünü belirten Putin, 100 yıl sonra söz konusu trajedinin kurbanları önünde başlarını eğdiklerini kaydetti.

"ETNİK KİMLİKLERE GÖRE TOPLU KATLİAMIN HAKLI GEREKÇESİ OLAMAZ"

Rusya’nın objektif ve tutarlı olmaya devam edeceğini vurgulayan Rus lider, “Etnik kimliklere göre toplu katliamın haklı gerekçesi olamaz. Uluslararası toplum, bu tür vahşetlerin hiçbir zaman ve hiçbir yerde tekrarlanmaması için her şeyi yapmakla yükümlü.” uyarısında bulundu.

Ermenistan ve bölgenin diğer halklarının yeni kuşaklarının barış ve uyum içinde yaşaması gerektiğini belirten Putin, din düşmanlığı, agresif milliyetçilik ve yabancı düşmanlığının neden olduğu korkuların bilinmemesi konularına dikkat çekti.

putin.20150423095024.jpg
Putin mesajını dost ülke Ermenistan ve Rusya’da yaşayan Ermeni halkına huzur ve refah dileyerek tamamladı.