BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL

Psikopat sürücülere ders

Yargıtay, trafik kurallarını hiçe sayan ancak kurallara uyan sürücülerden daha tehlikeli buldu.

Abone ol

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, trafik kurallarını ihlal etmeyi alışkanlık haline getiren ehliyetli sürücüleri, ehliyeti olmayan ancak kurallara uyan sürücülerden daha tehlikeli buldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Adana'da meydana gelen bir hasarlı trafik kazası sonucu, aracın 27 bin 525 YTL'lik hasar bedeli sigorta şirketince karşılandı. Daha sonra, araç sürücüsün ehliyetinin, kazadan önce, bir yıl süreyle geçici olarak geri alındığının belirlenmesi üzerine, sigorta şirketi hasar bedelinin geri alımı için dava açtı.

Adana 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen davada sigorta şirketi, sürücünün kaza anında ehliyetsiz olması nedeniyle hasar bedelinin, Kasko Sigortasi Genel Şartları uyarınca teminat kapsamın dışında kaldığını öne sürerek davanın kabulüne karar verilmesini talep etti. Davalı sürücünün avukatı ise müvekkilinin ehliyetine geçici olarak el konulduğunu ve hiç ehliyeti olmayan kişilerle bir tutulamayacağını, bu durumun tazminat ödenmesine engel teşkil etmeyeceğini savundu.

Yerel mahkeme, sürücünün hiç ehliyeti olmayanlarla bir tutulmasının, sözleşmenin amacına ve hakkaniyet ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle davayı reddetti. Sigorta şirketinin temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, sigorta sözleşmesinin sürücüye yansıtılamayacağı gerekçesiyle sürücü yönünden verilen ret kararını onadı, aracı sigorta ettiren taraf yönünden ise bozdu.

Daire kararında, sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması sırasında meydana gelen hasarların, Kasko Sigortası Genel Şartları'na göre teminat kapsamı dışında olduğu belirtildi. Yerel mahkemenin bozma kararına direnmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Kurulun gerekçeli kararında, araç sürücüsünün yasal hız sınırını 1 yıl içinde yüzde 30'un üzerinde aşmak suretiyle 5 kez ihlal etmesi nedeniyle 1 yıl süreyle ehliyetinin geri alındığı ifade edildi.

''POTANSİYEL TEHLİKE''
Karayolları Trafik Kanununda, belirli bir süre içinde hız sınırını belli bir sayının üzerinde ihlal eden sürücülerin, kaza yapma açısından potansiyel tehlike olarak kabul edildiğine işaret edilen kararda, şu ifadeler yer aldı: ''Sürücü belgesi almış olmakla birlikte, yasal hız sınırını aşmayı itiyat haline getiren bir kişinin, bu özelliği itibariyle sürücü belgesine sahip olmayan, ancak hız sınırlarına riayet eden başka sürücülere oranla trafik güvenliği açısından daha büyük bir tehlike taşıyacakları açıktır.''