BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.240,78
HABER /  GÜNCEL

Profesör Ercan deprem için tarih verdi!

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara depremi için kesin konuştu. Profesör Ercan, İstanbul'un deprem için büyük kısmının sağlam olduğunu söyledi.

Abone ol

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen İstanbul depremi için tarih verdi. Bugün Marmara'nın 17'inci depremini beklediğini söyleyen Ercan, depremin 2045'te olacağını öne sürdü.

Karabük Üniversitesi’nde düzenlenen ’Doğal Afetler ve Afet Yönetimi’ konulu sempozyumda konuşan Prof. Dr. Ercan, dünya üzerinde her yıl 3.5 milyon deprem olduğunu, bunların yüzde 3’ünün Türkiye’ye düştüğünü söyledi. Türkiye’nin 1’inci derece deprem ülkesi olmadığını belirten Prof. Dr. Ercan, "Türkiye’de 8’den daha büyük depremler olmaz. Türkiye’nin en büyük depremi 1939 yılında Erzincan’da olan 7.9’dur. Türkiye’de daha büyük deprem olmamıştır. ’9 olur, 8.5 olur’ demek desteksiz atmaktır" dedi.

"İSTANBUL'UN BÜYÜK KISMI SAĞLAM"

İstanbul ve hatta Kocaeli’nin kuzey tarafları ile Doğu, Orta ve Batı Karadeniz’in Türkiye’nin deprem açısından en güvenli yerleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ercan, şöyle konuştu:

"İstanbul’un büyük kısmı gayet sağlam. Hani İstanbul’da yerle gök birleşecekti? Bu doğru değil. İstanbul’daki yıkılabilecek yapı sayısı, 7.5 büyüklüğünde bir deprem olsa bile yüzde 1 veya 2’yi geçmez. Gölcük gibi İstanbul içinden bir kırık geçmiyor, daha çok ötesinden geçiyor. ’Kızılca kıyamet olacak’ gibi olaylar abartı ve bilim dışı oluyor. 

"DEPREM MARMARA EREĞLİSİ ÖNÜNDE OLACAK"

Hiç İstanbul içinden kırık geçmiyor. ’Büyük İstanbul depremi’ deniliyor. Nerede? Asla olmaz. Türkiye’de olmuyor ki. İki tane kırık, tek parçalı kırılır mı, kırılmaz. Çünkü bir şeyin işleyişi var. Bir tanesi Marmara Ereğlisi önünde olacaktır. Bunun da büyüklüğü aşağı yukarı 7 ile 7.2 arasında olacaktır. Hani 7.5’ten büyük olacaktı? Hani 8, hani 8.5 olacaktı? Asla. Bunu diyen varsa gelsin burada kanıtlasın."

"BEKLENEN DEPREM 2045'TE OLACAK"

Deprem beklediğimiz zaman neresi? Bugün Marmara 17’nci depremini bekliyor. Baktığımızda yaklaşık 2045 çıkıyor. 2030 yılında olabilir mi? Olamaz. Hiçbir zaman erken olmamış. Olası yıl 2075’e doğru gecikebilir. Hatta 2150 yılına kadar dahi gidebilir."