BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.430,71
HABER /  EKONOMİ

Prim borcu affı bilmecesi

Çalışma Bakanlığı SSK ve Bağ-Kur’un prim borçlarına af getirmeye hazırlanıyor. Ancak Maliye'nin tasarıdan haberi yok.

Abone ol SSK'lı ve Bağ-Kur'lunun prim borcuna af var mı? İki bakanlıktan farklı açıklamalar geliyor. Çalışma Bakanlığı afla ilgili düzenleme hazırladı.. Maliye Bakanlığı düzenlemeyi görmedi. Sosyal Güvenlik Kurumu "af yok" diyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, toplam 23.4 katrilyon liralık borç yeniden yapılandırılacağını açıkladı.

Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredilen SSK ve Bağ-Kur’un prim alacaklarına üçüncü kez af getirmeye hazırlanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun SSK’lılardan 9 milyar YTL, Bağ-Kur’lulardan 33.1 milyar YTL olmak üzere, toplam 42 milyar YTL prim alacağı bulunuyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile mevcut stand-by anlaşmasını tamamlayan hükümet, verilen niyet mektuplarında kamu alacaklarına af düzenlemesi yapmama taahhüdünde bulunmuştu.

İki yıl önce çıkarılan prim affında, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına, gecikme zammı uygulanmıştı. Yeni düzenlemenin de 2006 yılındaki gibi olacağını ve borç anapara tutarının enflasyon oranında güncellendikten sonra taksitlendirileceği belirtiliyor.

UNAKITAN NET KONUŞMADI

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, SSK ve BAĞ-KUR prim affıyla ilgili hazırlanmış bir tasarı olmadığını belirterek, konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşeceklerini söyledi.

Unakıtan, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin, SSK ve BAĞ-KUR prim affına ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin ''Af mı, taksitlendirme mi?'' sorusu üzerine Unakıtan, ''Onu Çalışma Bakanına sorun. Bana tasarı gelmemiş diyorum'' karşılığını verirken, ''Prensip olarak buna karşı mısınız?'' sorusu üzerine ise ''Çalışma Bakanı ile görüşüp ondan sonra konuşabilirim'' diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney de konunun gündemlerinde olmadığını ve "af için çalışma söz konusu değil" dedi.