BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.435,69
HABER /  GÜNCEL

Polisten sınırda gazlı müdahale!

Suriye sınır hattında bulunan Suruç'un Dikmetaş köyünde DBP tarafından Kobani'ye destek amaçlı kurulan çadıra polis ve asker müdahalede bulundu...

Abone ol

IŞİD saldırılarından kaçarak Şanlıurfa'nın Akçakale ve Suruç ilçelerindeki sınır hattından ülkeye girmek isteyen Suriyelilere geçiş izni verildi. Akçakale ilçesinin bazı köylerinde biriken Suriyelilerden yüzlerce kadın, çocuk ve yaşlı ülkeye girdi.

SINIRDA ÇADIR KURAN DBP'LİLERE MÜDAHALE EDİLDİ

Suriye sınır hattında bulunan Suruç'un Dikmetaş köyünde DBP tarafından Kobani'ye destek amaçlı kurulan çadıra polis ve asker müdahalede bulundu. Çadırda PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin bayrağının açılması ve uyarılara rağmen kaldırmayan gruba polis ve jandarma biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahale sırasında grubun arasında bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, polis amirleriyle tartıştı.

Öte yandan bazı Suriyeliler ise sınırın diğer tarafında kalan araçlarını akşam saatlerinde verilen iznin ardından Türkiye'ye getirdi. Bu sırada zaman zaman koyun sürülerinin geçtiği sınır hattındaki mayınların patlaması ve Suriye tarafından duyulan silah sesleri tedirginliğe neden oldu. 

d1912088.jpg

VE SINIR AÇILDI

IŞİD'den kaçan Suriyelilerin Türkiye'ye geçmesine izin verildikten sonra yüzlerce Suriyeli ülkeye giriş yapmaya başladı. Girişler kontrollü bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Azerbaycan'da bulunan Ahmet Davutoğlu sınırdan giriş yapan Suriyelilerin sayısının 4 bin olduğunu açıkladı ve şöyle devam etti:

Yaklaşık 4 bin kişilik Suriyeli kardeşlerimizin sınıra dayandığı haberi gelince yetkili kişilerle görüştüm. Ve gerekli talimatları verdik. Bundan sonra da ölüm karşısında sığınacak yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimizi geldiğinde mezhep ayrımı gözetmeden alacağız. Çok ani bir gelişme olduğu için arkadaşlarımız süratle organize olmaya çalışıyorlar. Kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye güçlü oldukça elindeki imkanlarla yardımcı olacaktır. Ama tabi birinci tercihimizi Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarında ihtiyaçlarının karşılanması. Ama mümkün olmazsa her türlü yardım yapılacaktır. İleride bunları yazacak olanlar insanlık adına tarihimize altın bir sayfa olarak yazacaklardır. En kısa sürede yerleştirilecekler ve ihtiyaçları karşılanacak. Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız tarihi görevimiz. Allah devletimize güç versin ki bizde elimizi uzatabilelim."

Sınırın açılmasının ardından bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş "Mülteciler kontrollü bir biçimde sınırımızdan içeri alınmakta, kendi talepleri doğrultusunda akrabalarının yanına yerleştirilmektedir" ifadelerini kullanırken mülteci sayısını 5 bin olarak açıkladı.

Türkiye tarafına geçen Suriyelilerin bir kısmının Suruç ilçesine bağlı Oylum köyünde bulunan bir okula yerleştirildiği kaydedildi.

a19101429.jpg

ANKARA HAZIRLIKLI

Ankara'dan gelen açıklamalarda öncelikli olarak insani yardımın sağlanması konusunda ilgili tüm birimlerin görevde olduğu ve AFAD ekiplerinin bölgede yerleşim bölgeleri oluşturucağı bildirildi. Bölgede 6 donanımlı ambulansın göreve hazır olarak beklediği belirtildi.