BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.426,98
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Polis OHAL'de cep telefonunuza el koyabilir mi?

Terörle mücadele için çıkarılan OHAL, ikinci üç ayını doldurmak üzere. Peki OHAL boyunca polisin yetkileri nelerdir ya da vatandaşlar ne türlü haklara sahiptir?

Abone ol

15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası terörle mücadele için çıkarılan OHAL'deki haklarınızı biliyor musunuz? Örneğin polis, sizden cep telefonunuzu alıp mesajlarını okumak isteyebilir mi?Avukat İlknur Türker, Cevapla.tv'ye anlattı.

İlknur Türker, OHAL süresince kolluk güçlerinin kuvvetli bir şüphe halinde cep telefonlarına el koyabileceğini, Whatshap uygulamaları dahil mesajları kontrol edebileceğini söyledi. İşte Türker'in Cevapla TV'ye yaptığı o açıklamalardan bazı satır başları: 

"POLİS MESAJLARI GÖRMEK İSTEYEBİLİR..."

"Whatsapp mesajlarınıza ulaşmak isteyebilir, rehberinize ya da gönderilen ve alınan mesajlara ulaşmak isteyebilir.

Ancak whatsapp uygulamanızda ya da belgelerinizde her hangibir şifreleme işlemi varsa bu şifreyi vermeniz için sizi zorlayamaz.

"POLİS SUSMA HAKKINI İHLAL EDEMEZ"

Bu anayasal bir özgürlük olan, temel hak ve özgürlükler içinde yer alan susma hakkının ihlali demektir. Susma hakkının ihlal edilmesi demek kötü muamele ya da işkence ile eş anlamlıdır.

"ALEYHİNİZDE DELİL OLARAK KULLANABİLİR"

Yalnız şunu da söylemek gerekir, kolluk kuvvetleri bu bilgilere kendi imkanları doğrultusunda ulaşabilir. Bu durumda tespit ettiği delilleri de aleyhinizde delil olarak kullanabilecektir. "