BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.299,02
HABER /  GÜNCEL

PKK'ya silah bıraktıracak o ülke!

Hükümete yakın kaynaklar PKK'nın silah bırakması için ABD'nin daha aktif rol alacağını açıkladı

Abone ol

Açılımdan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kürt sorunu ve terörle mücadelede yeni bir döneme girildiğinin sinyalini verdi. Hükümete yakın kaynaklar PKK'nın silah bırakması için ABD'nin daha aktif rol alacağını öngörüyor.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre; Beşir Atalay'ın açıklamalarını ve önümüzdeki dönemde AK Parti'nin Kürt sorunu ve terörle mücadelede izleyeceği yolu değerlendiren hükümete yakın kaynaklar, şunları söyledi:

PKK SADECE TÜRKİYE'NİN SORUNU DEĞİL

"ABD başından beri, özellikle de Habur'dan itibaren işin içinde. Sayın Bakan da bunu daha önce ifade etmişti. Ancak son dönemdeki gelişmeler Ankara'nın da, ABD'nin de Kürt sorununun tek başına Türkiye'nin sorunu olmadığını, Suriye'nin kuzeyi, Irak ve İran başta olmak üzere bölgedeki dengelerle olan ilişkisini daha iyi kavramalarını sağladı. Bu nedenle ABD soruna daha istekli bir şekilde müdahil olmak zorunda. Özellikle Kuzey Irak'taki örgüt mensuplarının silah bırakması ve istihbarat paylaşımı konularında ABD'nin daha aktif olması bekleniyor. "

ABD ZİYARETİNDE KONUŞULACAK

Taraf'ın haberine göre; Başbakan Erdoğan'ın şubat ayında gerçekleştirmesi beklenen ABD ziyaretinin takvimi henüz netleşmedi. Ancak Erdoğan'dan önce ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın daveti üzerine ABD'ye gidecek olan Başbakan Yardımcısı Atalay'ın terörle mücadele konusunda üzerinde çalıştıkları entegre koordinasyon modelinin ayrıntılarını masaya yatırması bekleniyor. Atalay, Irak Kürdistanı lideri Mesud Barzani ile temasların geldiği son aşamayı da ABD'li yetkililerle görüşecek. Erdoğan'ın ise ABD Başkanı Barack Obama ile AKP'nin 4. Kongresinde ilan ettiği açılım adımlarını ve yargı paketlerindeki iyileştirmeleri ayrıntılı şekilde konuşacağı, yeni dönemde de yakın desteklerini isteyeceği belirtiliyor.