BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,91
ALTIN 2.434,16
HABER /  DÜNYA

PKK'ya model gösterilen örgüt siyasette

PKK'ya model olarak gösterilen Kolombiya'daki FARC örgütünün siyasete girmesinin yolu açıldı.

Abone ol

KOLOMBİYA hükümetiyle Marksist FARC gerillaları arasındaki barış görüşmeleri devam ediyor. FARC'ın siyasi parti kurarak, siyaset yapmasının önü açıldı. Kürt açılımı başladığında, uzmanların sık sık Türkiye ile olan benzerliğine vurgu yaptığı süreç böylece tarihi bir dönemece girdi.

Kolombiya hükümeti ve FARC arasında barışın sağlanmasına giden yolda en pürüzlü madde olarak beliren ve Küba’daki görüşmelerde öne çıkan gerillaların politik yetkisi konusunda uzlaşma sağlandı. Kolombiya hükümeti adına FARC ile görüşmeler yapan Humberto de la Calle, varılan kısmi anlaşmanın ‘yeni bir demokratik açılım’ sağladığını ve 50 yıldır devam eden çatışmaları sona erdirebileceğini belirtti. İki taraf arasındaki çatışmalarda geride kalan sürede 200 binden fazla insan öldü.

Kolombiya hükümeti gerillaların silah bırakmasını isterken, barış sağlanması halinde FARC’in siyasi parti haline gelmesi bekleniyor.

Reuters’a konuşan FARC lideri Ivan Marquez, “Siyasete katılım konusunda sağladığımız uzlaşma konusunda memnunuz. Silahların bırakılması ve Kolombiya’da gerçek bir demokrasi elde edilmesi adına doğru yoldayız” dedi.Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise “Nihai anlaşma sürecinde olumlu gelişmeler yaşıyoruz. Siyaset ile silahlar arasındaki bağı tamamen ve ebediyen koparmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Santos, gelecek yıl düzenlenecek kongre ve devlet başkanlığı seçimlerinin barış sürecine ara vermeyeceğini de not düştü.

TÜRKİYE'DEKİNE BENZER BARIŞ SÜRECİ

1964 yılında Marksist-Leninist ideolojisiyle devlete karşı silahlı mücadeleye başlayan FARC, Soğuk Savaş döneminden etkilenerek Kolombiya'da komünist bir rejim kurmayı amaçlıyordu.

Türkiye'de bir zamanlar var olan toprak ağalığı sisteminin devam ettiği Kolombiya'da, FARC toprak paylaşımını adaletli bir şekilde yapmak istediğini ilan etmişti. 50 yıldır silahlı mücadele veren FARC örgütü, 1990'ların sonunda başarısız olan barış sürecinin ardından ABD'yle işbirliği yapan Alvora Uribe hükümetine karşı büyük kayıplar verdi.

Kolombiya devletinden toprak reformunu yapmasını ve geliri adaletli bir şekilde paylaşmasını talep eden FARC, bu isteğinden vazgeçmedi.

FARC’a yönelik geçmişteki tavrı nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalan merkez-sağ lideri Santos, seçimler öncesinde desteğini artıracak gibi görünürken, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesi ve FARC’ın istediği arazi reformunun yapılmasına da yeşil ışık yaktı.

NE KADAR BAŞARILI OLACAĞI ŞÜPHELİ

Kolombiya ile FARC arasında girişilen en büyük barış girişiminin başarısızlığı, yeni süreç konusunda da şüpheler doğuruyor.

Kolombiya eski devlet başkanı Andres Pastrana’nın 1999 yılında barışı teşvik etmek için İsviçre büyüklüğünde alan temin ettiği FARC gerillaları, bu fırsatı militan eğitmek, uyuşturucu ticareti için 25 hava rotası oluşturmak ve esirlerin tutulacağı kamp inşa etmek için kullanmıştı.

FARC üyelerinin bir kısmının kongreye girmeye sıcak bakmadığı düşünülürken, halkın gerillalara bakış açısı da çok olumlu değil. Öte yandan Kolombiya’nın savaştan bıkmış olması yeni sürecin olumlu sonuçlanmasında en büyük itici kuvvet olarak görülüyor.

Solcu vekil Ivan Cepeda, “Barış süreci en azından bu günleri bile göremeyeceğimizi düşünenlere iyi bir cevap” ifadesini kullandı.