BIST 9.715
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.427,22
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın yeni hedefi Şemdinli

PKK, Çukurca'nın ardından Şemdinli'yi kendine yeni hedef olarak belirledi.

Abone ol

İran'dan çekilen PJAK, 500 militanını Fehman Hüseyin'in emrinde Türkiye-Suriye sınırına, PKK'lılara destek olması için konuşlandırdı. 

PKK'nın önce Suriye daha sonra da Irak ve Türkiye'yi kapsayacak Yeni Kürdistan Planı'ndaki ikinci ayrıntıyı Sabah bugünkü sayfalarına taşıdı. PKK'nın, İran'da PJAK'a yönelik operasyonlardan sonra yeni bir adım atıldığı ortaya çıktı. İran sınırındaki 500 PJAK militanı Suriye uyruklu Fehman Hüseyin'in emrine girdi. PJAK'lılar Türkiye-Irak-Suriye sınırına konuşlandı. PJAK'lıların PKK militanlarına destek sağlayacak şekilde konuşlandırılması kararının geçen ay, örgütün 7 üst düzey yöneticisinin öldürülmesinden sonra Kandil'de yapılan toplantıda kararlaştırıldığı belirtildi. Toplantıda, Murat Karayılan ve Fehman Hüseyin'in önerileri doğrultusunda PJAK'ın Türkiye ve Suriye'ye yönelik saldırılarında daha etkin kullanılması kararı alındı.

ŞEMDİNLİ KIRMIZI BÖLGE

Birinci ayağı Türkiye'yi sürekli saldırı merkezi haline getirmeyi amaçlayan plana göre, 24 askerin şehit olduğu Çukurca'dan sonra Hakkari'de Şemdinli hedef seçildi. Operasyonlarında büyük kayıplar veren PKK'nın psikolojik durumu kendi lehine çevirmek için Şemdinli'yi hedef seçtiği belirlendi. PKK'nın Şemdinli bölgesine sızma girişimi için hazırlık başlattığı bilgisine ulaşan güvenlik birimleri önlemlerini arttırdı. Özellikle Şemdinli Samanlı Üs Bölgesi, Şapatan ve Haruna yüksek bölgelerine dikkat çekildi. Ayrıca Günyazı, Kayalar, Çatalca ve Altınsu PKK'nın sızma ve saklanma bölgeleri olarak belirlendi.

PKK -PJAK KARDEŞTİR

PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, Haziran 2006'da Yunanistan'ın Eleftherotypia gazetesine yaptığı açıklamada, PJAK'ın PKK 'nın desteği ile kurulduğunu şu sözlerle açıklamıştı:

"PJAK ve PKK kardeş örgütler. Aynı köklerden geliyoruz aynı hedefleri yakalamaya çalışıyoruz. PJAK'ı oluşturan, kuran ve destekleyen PKK 'dır. Öcalan'ın, hem PKK, hem de PJAK'ta merkezi bir yeri var."

KANDİL HEM PJAK'IN HEM PKK 'NIN

İstihbarat raporlarına göre PKK ile PJAK arasında etkin işbirliği bulunuyor. İlk kez 17 Aralık 2006'da silah ve mühimmat açısından birbirlerini daha etkin bir şekilde destekleme kararı alan PKK ve PJAK, bazı saldırıları birlikte gerçekleştiriyor. PJAK'ın karargâhı Kandil Dağı'nın doğusunda, PKK karargahı batısında bulunuyor. İki örgüt birbirlerini militan, silah, mühimmat, yiyecek, giyecek ve sağlık açısından da destekliyor.

PKK'nın toplam 5-6 bin, PJAK'ın ise 2 bin militanı bulunuyor. PKK'lıların 3 bini Türk , 800'ü Suriye, 700'ü Irak, 600'ü İran ve 30'u Ermeni.

PJAK'ın birçok üyesi daha önce PKK'da görev yaptı. PJAK'ın Mayıs 2006'da ölen ilk lideri Akif Zagros, PKK'nın Kandil sorumlusuydu. Halen PJAK komutanlığını yürüten Zenar Agri, PJAK Koordinasyon Komitesi Başkanı İhsan Varya, PJAK Kadın Kolları Başkanı Gülistan Doğan da bir dönem PKK'da bölge sorumlusuydu.