BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,48
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

PKK'lı Karasu'dan Demirtaş'a ayar HDP nereye?

PKK'nın 'emanet oy yok' uyarısının ardından sözlerini değiştiren Demirtaş, yazar Ali Bayramoğlu'nun gündeminde.

Abone ol

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, bugünkü yazısında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Kandil'in uyarısıyla emanet oylara ilişkin açıklamasını değiştirmesini kaleme aldı.

7 Haziran seçimlerini kameralar karşısına geçip değerlendiren Demirtaş, '"Emanet oyların farkındayız" demişti. Bu açıklamasından sonra Nuçe TV'ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu "Emanet oy yoktur" uyarısında bulundu. Demirtaş önceki gün yaptığı açıklamada "Fakat biz emanet oylarla barajı aşmış değiliz. Çok güçlü, örgütlü bir tabanımız var."dedi.

İşte bu değişim yazar Bayramoğlu'nun "HDP nereye?" başlıklı yazısına konu oldu. Bayramoğlu, HDP'nin önündeki engelleri ve bekleyen sorunları sıraladı, Kandil ve İmralı karşısında gerçek anlamda bir özerklik ve özgül ağırlık elde edip edemeyeceğini sordu.

Demirtaş'ın Karasu'nun uyarısı sonrası yaptığı düzeltmeye yer veran Bayramoğlu, HDP'nin Türkiye'nin yeni siyasi tablosunun kurucu aktörü olmasının ana koşulunun Kürt hareketinin merkezini HDP'nin oluşturması, silahın merkezi olma halini siyasete terk etmesinden geçtiğini yazdı.

"EMANET" OYLAR HDP'DE AZ

Seçim sonuçlarını değerlendiren yazar HDP'deki emanet oyların yüzde 1,5-2 civarında olduğu görüşünde. HDP'nin oy artırmasının Kürt oylarının toplamasıyla gerçekleştiğini savunan Bayramoğlu, yazısını böyle tamamladı:

"Gerçekten de hem Doğu Anadolu'da hem Güneydoğu Anadolu'da AK Parti'nin oyları yüzde 51'den yüzde 34-35'e geriledi. Sadece Ağrı'da AK Parti yüzde 30 puan kaybetti. HDP, Ağrı, Hakkâri, Muş ve Van'da yüzde 70'ileri geçti. Hakkâri'de yüzde 85'e, Diyarbakır'da % 78'e, Mardin'de yüzde 72'ye ulaştı. Bitlis ve Kars'ta çoğunluğu aldı. Bunların şüphe yok ki tarışmaya açık, tartışılması gereken ciddi bir anlamı var.

Ancak Türkiyelilik ile Kürt sorununun taşıyıcısı olma arasındaki farkı ve ilişkiyi sadece
oy oranı belirlemiyor."