BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
HABER /  GÜNCEL

PKK'dan Öcalan'ın çağrısına yanıt! FLAŞ!

PKK'nın Kandil yönetiminden Abdullah Öcalan'ın yaptığı silahsızlanma çağrısına yanıt geldi.

Abone ol

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Abdullah Öcalan’ın, dün türkiye Başbakan Yardımcısı yalçın Akdoğan ile HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından açıklanan çağrısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “silahları bırakma” çağrısını, “tarihi bir adım” olarak değerlendirdi. Açıklamada, “Önder Apo’nun müzakere taslağında belirttiği on madde temelinde asgari müştereklerde mutabakat sağlanması durumunda silahlı mücadelenin bırakılacağına dair yeni bir kongre gerçekleştirmemiz için yaptığı niyet beyanını kamuoyuna duyurması tarihi bir adım olmaktadır” denildi.
 
KCK, 40 yıllık çatışmanın varlığı karşısında bu çağrının dikkate alınmasının ve gereklerinin yerine getirilmesinin, hükümete büyük sorumluluklar yüklediğini ifade etti.
 
Açıklamada, özetle şu ifadeler de yer aldı:

"BUNDAN SONRASI AKP'NİN ATACAĞI ADIMLARA BAĞLI"
 
- “Artık demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünde adım atmama konusunda hiç bir gerekçe ve engel kalmamıştır.”
 
-“Kürt Özgürlük Hareketi bugüne kadar atması gereken ne adım varsa atmıştır. Bundan sonra atacağı her adım AKP'nin yeni süreç karşısındaki tutumuna ve atacağı adımlara bağlı olacaktır.”
 
- “HDP heyetinin AKP yetkilileriyle birlikte kamuoyuna yaptığı son açıklama, Önder Apo’nun halkımız, halklarımız ve hareketimiz adına Türk devletine ve AKP hükümetine sunduğu büyük bir fırsat ve yeni bir şans anlamına gelmektedir..”

"HÜKÜMET BU AÇIKLAMAYI ISRARLA İSTEDİ"
 
-“Hükümet ve Cumhurbaşkanı samimiyet ve uygulamadan söz etmektedir. Hükümet böyle bir açıklamanın niyet beyanının yapılmasını ısrarla istemiştir. Tahkim edilmiş ateşkes ve yapılan açıklamadan sonra samimiyet ve uygulama sırası AKP’ye gelmiştir. Bu anlamda AKP'nin yeni durum karşısındaki yaklaşımlarını ve atacağı adımları büyük bir dikkatle izleyeceğimizi belirtmek isteriz.
 
-“Önder Apo'nun yaptığı bu tarihi iyi niyet beyanını bir seçim propagandası olarak ele almak halklarımıza karşı yapılmış en büyük haksızlık ve sorumsuzluk örneği olacaktır.

"ÖNDER APO İLE GÖRÜŞTÜRÜLMESİ GEREK"
 
-“Hükümetin de katıldığı bu açıklamanın gereği süreci ilerletmek ve sonuca götürmek için Önder Apo'nun Hareketimizle gecikmeden görüştürülmesi gerekmektedir. Böylece açıklamanın ciddiyeti pekişecek ve Kürt sorununun çözümü konusundaki inanç ve destek artacaktır. “
 
-“Kürt sorununun çözümü konusunda önemli bir aşamaya gelinmişse, müzakere heyetlerinin hemen oluşması, müzakereye başlanması ve izleme heyetinin de tüm bu süreçleri takip etmesi için çalışmalarına gecikmeden başlaması gerekmektedir.

"SADECE KÜRTLERİN DEĞİL AVEVİLERİN SORUNLARI DA ÇÖZÜLECEK"
 
-“Tarihi açıklamanın esası ve içeriğini oluşturan müzakere başlıkları sadece Kürt sorununun çözümünü değil, başta Alevilerin sorunları olmak üzere dışlanmış ve ezilmişlerin tüm toplulukların sorunlarına çözüm bulmayı amaçlamaktadır.”