BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  GÜNCEL

PKK yöneticisi İstinaf Mahkemesinde

İtalya'da yakalanarak tutuklanan PKK'nın üst düzey yöneticisi Nizamettin Toğuç için karar İstinaf Mahkemesine kaldı.

Abone ol

Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki üst düzey yöneticilerinden biri olduğu gerekçesiyle kırmızı bültenle aradığı Nizamettin Toğuç, İtalya'da yakalanmasının ardından İstinaf Mahkemesine çıkarılacak.

Toğuç'un Pazar günü Padova yakınlarındaki Albignasego'da yakalandığı, halen Padova Cezaevinde tutulduğu öğrenildi.

Padova İstinaf Mahkemesinden çıkacak kararın ne olacağı merakla beklenirken, Toğuç'un Hollanda vatandaşı olması nedeniyle Türkiye'ye iadesinin zayıf bir ihtimal olduğu ileri sürülüyor.

Bu arada, Toğuç'un yakalanmasıyla sonuçlanan operasyonun ayrıntıları da netleşti.

AA muhabirinin İtalyan güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre operasyon, polis istihbarat teşkilatı DİGOS (Genel Soruşturma ve Özel Harekat Birimi) ile jandarma tarafından gerçekleştirildi.

Terör örgütünün finans kaynaklarını kurutmaya yönelik çalışmalar çerçevesinde yakın takipte tutulan Toğuç'u taşımakta olan araç, Albignasego yakınlarında durduruldu. Hollanda vatandaşı olan Toğuç, hakkında Türkiye'nin çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle yakalanarak gözaltına alındı. Güvenlik birimleri, Toğuç'la birlikte araçta bulunan, şoför dahil toplam 3 kişinin ise kimlik bilgilerini almakla yetindi. Bu üç kişiden birinin de Toğuç'un yine Hollanda vatandaşı olan Batmanlı eşi olduğu öğrenildi.

DİGOS yetkilileri, bu yıl Şubat ayında Pisa kentinde PKK kampının ortaya çıkarılması sırasında 11 kişinin gözaltına alındığını anımsatarak, Padova yakınlarındaki son operasyonun İtalya'nın sivil istihbarat teşkilatı AİSİ'nin (İç İstihbarat ve Güvenlik Servisi) desteğiyle gerçekleştirildiğini duyururken, Toğuç'un ise İtalya'da bulunma gerekçesini "7-27 temmuz arasında eşiyle birlikte tatil yapmak" biçiminde açıkladığı kaydedildi.

Türkiye'de milletvekilliği de yapmış olan Toğuç, 1994'ten bu yana Hollanda'da yaşıyor. Hollanda'dan önce siyasi sığınma, akabinde de vatandaşlık alan Toğuç, halihazırda PKK sempatizanlığıyla bilinen Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonunun başkanlığını da yapıyor.

Toğuç, Türkiye'nin çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle 4 Mart 2010'da Belçika'da da gözaltında alınmış, ancak serbest bırakılmıştı. Şimdi de İtalya'da gözaltına alınan Toğuç'un, birkaç gün içerisinde Padova İstinaf Mahkemesine çıkarılması gerekiyor. Türkiye, kırmızı bültenle aranan Toğuç'un uluslararası anlaşmalar çerçevesinde iade edilmesini bekliyor. Siyasi gözlemciler ise Hollanda vatandaşı olan Toğuç'un Türkiye'ye iadesinin son derece zayıf bir ihtimal olduğunu ileri sürüyor.