BIST 9.719
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,65
HABER /  GÜNCEL

PKK terör örgütleri listesinden çıkarılmalı!

Obama yönetimine yakın düşünce kuruluşu CAP, "Eğer PKK tümüyle çözüm sürecine adapte olursa, terör listesinden çıkmayı hak eder" diye rapor hazırladı.

Abone ol

ABD'de  Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen Center for American Progress (CAP) düşünce kuruluşu, terör örgütü PKK ve Suriye’deki kolu PYD’ye ilişkin bir analiz yayınladı.

Yayınlanan raporda, Türkiye’deki sözde barış sürecinden (!) memnun olunduğu, ABD’nin de Suriye’deki Kürtlerle temas kurabileceğine dikkat çekilerek, “Eğer PKK, tümüyle (sözde) barış sürecine adapte olursa (fully engages), ABD’nin terörist listesinden çıkarılmayı hak edebilir” ifadelerine yer verildi.

IŞİD'İN AKSİNE SİYASİ AKTÖR OLABİLİR

Yeniçağ gazetesinin haberine göre raporda, ABD hükümetine Kürt aktörlerle yakınlaşma adına yapılan tavsiyelerin bazıları şöyle: “Bu listeden çıkarma Ankara ile koordineli olarak yapılmalıdır. Buna her ne kadar Türkiye büyük ihtimalle karşı çıkabilirse de PKK, son hareketleri ile eninde sonunda IŞİD ve El Kaide’nin aksine, terörist organizasyondan meşru bir siyasi aktör olabileceğini göstermiştir.”

EĞER ÖCALAN İLE MÜZAKERE EDİLİYORSA

Raporda, ABD hükümetinin kendi çıkarlarını Türkiye endişelerinden bağımsız olarak da takip edebilmesi vurgulanarak, şu önerilerde bulunuluyor: “Eğer Başbakan Erdoğan’ın danışmanları hapisteki PKK lideri Öcalan ile müzakere edebiliyorlarsa, ABD de PYD ile yardım gönderebilmek gibi faydalı amaçlar için angaje olabilmeli. Aynı şekilde Irak’daki KDP ile PYD arasındaki diyalogu da teşvik etmek ABD’nin çıkarlarınadır. Suriye krizi, geniş Kürt ulusal hareketleriyle görüşmek ve PKK ve PYD’nin silahlı hareketlerden siyasi kurumlara evrilmesini cesaretlendirmek için fırsat sunmaktadır. Türkiye-PKK arasındaki barış sürecini, Suriye’deki iç savaşı, Irak’daki güvenlik durumunu ve tomurcuklanan Kürt Ulusal Hareketini pozitif etki etmek adına harekete geçmenin zamanı gelmiştir.”

SURİYE'DE KÜRDİSTAN ŞARTI

Raporda; ABD’nin, PKK’nin Suriye kolu PYD politikasını ise çok daha çabuk değiştirmesi önerilerek, “Ne ABD ne de Türkiye, resmi olarak PYD’yi hiç bir zaman terörist grup olarak listelemedi, bu da demektir ki iletişime geçilmesi için hiç bir yasal engel bulunmuyor. ABD’nin bakış açısından Suriye iç savaşında kendisini korumak için gayret eden silahlı Kürt grubudur bu. PYD’nin radikal devrimci tarihi ve PKK ile bağları, kendileri ile dikkatli bir şekilde angaje olmayı engellememelidir, eğer bu bu bölgesel istikrara veya Suriye’de siyasi bir uzlaşıyla sona erecekse. Görünen o ki Suriye’de Kürtlere, bir federalizm versiyonu gibi, siyasi tavizler verilmeden uzun süreli bir siyasi uzlaşı sağlanamayacaktır” tespitleri yapılıyor.