BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.492,16
HABER /  POLİTİKA

PKK terör listesinden çıkarılıyor mu?

ABD Düşünce kuruluşu CAP'ın, PKK'nın terörist organizasyonlar listesinden çıkartılabileceğine dair raporu TBMM gündemine taşındı.

Abone ol

PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılmasına ilişkin CAP raporuyla ilgili CHP'li Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a soru önergesi verdi.

"Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve hükümetine yakınlığıyla bilinen Center for American Progress (CAP) adlı düşünce kuruluşunun 31 Temmuz 2014 tarihli son raporuna" atıfta bulunulan soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“Eğer PKK, tümüyle barış sürecine adapte olursa, ABD'nin terörist listesinden çıkarılmayı hak edebilir ifadesi yer almıştır.

Bu kapsamda;

- ABD hükümeti tarafından Yabancı Terörist Organizasyonlar listesinde yer alan PKK Terör Örgütü'nün bu listeden çıkarılmasıyla ilgili hükümetiniz ve bakanlığınızla bir görüşme yapılmış mıdır?

-Yapıldıysa bu görüşme ne zaman kimler arasında gerçekleştirildi, alınan kararlar veya eylem planı var ise bunlar nedir?

- Böyle bir görüşmeniz oldu ise TBMM'de temsil edilen siyasi partileri neden bilgilendirmiyorsunuz, bu bilgilendirmeyi ne zaman yapacaksınız?

- ABD tarafından PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılmasını önlemek için adım atacak mısınız, bu konuda hangi girişimlerde bulundunuz?

-PKK Terör Örgütü'nün silah bırakması ve barış sürecine entegre olması karşılığında örgütün terör örgütü listesinden çıkartılması için hükümetinizce bir görüş birliğine mi varılmıştır?

- ABD'de bu kanıya varılmasını sağlayacak bilgiler, PKK terör örgütü başı ile yürüttüğünüz görüşmelerin perde arkasından mı kaynaklanmaktadır?

- CAP'ın söz konusu raporunun yazımı için Türkiye'den kendilerine herhangi bir bilgi akışı sağlandı mı, varsa aktarılan bilgiler nelerdir?

- Bir terör örgütünün, silahlarını tamamıyla bırakıp, şiddet eylemlerine başvurmayacağını açıklamamasına rağmen Terörist Organizasyonlar Listesinden çıkartılması mümkün müdür, dünyada bunun bir örneği var mıdır?"