BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.429,46
HABER /  GÜNCEL

PKK neden çıldırdı? Yoksa bundan mı?

PKK son dönemde terör eylemlerini neden artırdı? Merak edilen soruya İbrahim Kiras bugünkü yazısında yanıt aradı.

Abone ol

Vatan gazetesi yazarı İbrahim Kiras, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede ABD ile anlaştığı mutabakat maddelerinin PKK'yı çıldırttığını yazdı.

Yazar bugünkü köşesinde ABD'yi IŞİD’den temizlenecek alanların PYD’ye bırakmaktan vazgeçiren Ankara'nın Kandil'i kızdırmış olabileceği görüşünü paylaştı.

"PKK neden çıldırdı sanıyorsunuz?" başlıklı yazısında son dönemde artışa geçen PKK eylemlerini yorumladı.

O BİT YENİĞİ TÜRKİYE'NİN ABD İLE ANLAŞMASI

"Biliyoruz ama yine de anlaşılamayan, çözülemeyen bir bit yeniği var bunca çılgınlaşmalarının gerisinde" dedikten sonra yazır, o bit yeniğini böyle açıkladı:

"O bit yeniğini galiba Suruç katliamının hemen ertesinde IŞİD’e karşı başlatılan operasyon ve bu örgütle mücadele konusunda Batı Koalisyonu yani ABD ile anlaşma ve uzlaşma sağlandığına ilişkin haberler açığa çıkardı. Türkiye başından beri IŞİD karşıtı koalisyona destek veriyordu, istihbarat yardımı sağlıyordu. Ancak sadece hava bombardımanıyla bu mücadelenin başarıya ulaşamayacağını savunuyor ve Suriye sınırının içlerinde tampon bölgeler oluşturularak sahadaki dost unsurlara yardım edilmesi suretiyle IŞİD’in temizlenebileceğini anlatıyordu müttefiklerine Ankara. Anlaşılan o ki son bir kaç aylık süreçte yaşananlar bu konuda Ankara’nın tezinin doğruluğuna ikna etti Amerikalıları. Şimdi Türkiye’nin öngördüğü model çerçevesinde ve Türk askerinin daha etkin rol alacağı bir mücadele başlatılıyor IŞİD’e karşı.

IŞİD'DEN TEMİZLENECEK ALANLARA PYD SOKULMAYACAK

Yani PKK en büyük rakibi ve düşmanı IŞİD’e karşı etkin bir mücadeleye giriştiği için Türkiye’ye savaş açmış görünüyor. Bunda bir mantık olamaz elbette. Öyleyse bir başka ayrıntı daha olmalı. Mesela, bir önceki mücadele konseptinde PYD güçleriyle işbirliği ve IŞİD’den temizlenen alanları PYD’ye bırakmak şeklindeki uygulamadan ABD’nin vazgeçmiş olması böyle bir ayrıntı olabilir. Oluşturulacak tampon bölgelerin denetiminin de Türkiye’de olması hasebiyle IŞİD’den boşaltılacak arazinin bu mücadelede işbirliği yapılacak unsurlara, yani ÖSO güçlerine bırakılması akla daha yakın olduğu için PKK son zamanlarda bu kadar çılgınlaştı belki de."

CENGİZ ÇANDAR: BAŞARILI SONUCA VARMA İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK

ABD ile Ankara'nın anlaşmaya vardığı Suriye mutabakatı Radikal yazarı Cengiz Çandar'ın da gündemindeydi. "IŞİD'e karşı ABD ile işbirliği, HDP ve PYD ile mücadeleyi de kapsıyor mu?" başlıklı yazısında yazar, yeni anlaşmanın PYD'nin ilerleyişine karşı Ankara'nın taviz koparmış olabileceğini akla getirdiğini yazdı. Çandar, iktidarın yeni hamlesinin başarısız olacağını iddia ederek yazısını böyle tamamlıyor:

"AKP iktidarının, "terörist örgüt ile mücadele" başlığı altında Kürtlerle mücadeleyi, IŞİD'le mücadelenin içine sokması ve bunu Washington'a "ölümü gösterip sıtmaya razı edeceğini" düşünerek yapması, AKP'nin Türkiye'yi, yakın gelecekte çok tehlikeli bir parkurda yürütmeye niyet ettiğinin belirtisidir.

"Beştepe Sarayı" ve "Çankaya"dan ilân edilen bu yöndeki bir kararlılığın, başarılı ve "hayırlı" bir sonuca varma ihtimali ise çok düşüktür..."