BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  GÜNCEL

PKK mezarlığına ziyaret tansiyonu düşürdü

Tunceli'de günlerdir devam eden gerginlik, ailelerin PKK mezarlığına ziyaretlerine izin verilmesiyle sona erdi.

Abone ol
Tunceli'nin Pülümür Vadisinde yer alan Alacık Köyü'nde çeşitli zamanlarda güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda öldürülen 99 PKK'lı ve 5 TKP/ML TİKKO militanı için yaptırılan ve "Dr. Baran ve Bese Şehitliği" adı verilen PKK mezarlığı'nı ailelerin ziyaret etmesi üzerine kentte giriş çıkışlar konusunda 3 gündür yaşanan gerginlik sona erdi.
 
PKK mezarlığı'na yapılan ziyaretlerin ardından Tunceli kent merkezine giriş çıkış yasağı kaldırıldı.
 
Tunceli Valiliği ve güvenlik güçleri ile görüşen DBP Tunceli İl Başkanı Ergin Doğru'nun da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişiden oluşan ailelere mezarlığı ziyaret etmeleri için akşam saatlerinde izin verildi.
 
DBP İl Başkanı Ergin Doğru, devletin 3 gündür bütün yolları kapatarak anayasal bir suç işleyerek insanların seyahat özgürlüğünü kısıtladığını öne sürerek; "Birçok vatandaşımız yolların kapalı olması nedeniyle mağduriyet yaşadı. 1990'lı yıllarda yaşanmayan bir durumun yaşanmasına neden oldular. Bugün bizler ve şehitlikte yakınları bulunan aileler bölgeye gitmek için yola çıktık, kısıtlı bir sayının geçişine izin verildi. Yolda barikat kuran jandarma yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde bize bir tutanak imzalatılarak izin verebileceklerini söylediler. Bizlerde halkımızın ve  mezarlıkta yakınları bulunan ailelerin daha fazla mağdur olmaması için bu tutanağı imzaladık. Tamamen hukuksuz olan tutanakta  'yaşanan durumun  bir suç olduğunu bilerek bölgeye gidiyorum' yazılı bilgi vardı ve biz  her şeye rağmen gerginliğe neden olmamak için herkes bu tutanağı imzaladıktan sonra geçişimize izin verildi. Biz mezarlık açılışı yapmadık. Törende düzenlemedik. Yapımı biten mezarlığı ziyaret ettik. Aileler mezarlığı ziyaret etti. Mezarlıkta bulunanların isimleri okunduktan sonra aileler dini vecibelerini yerine getirdi, dua etti ve mezarlara karanfik bıraktı ve sonra bölgeden ayrıldık" diye konuştu.
 
Mezarlığın aileler tarafından ziyaret edillmesinden ve mezarlığa giden yollardaki dönüşlerin tamamlanmasından sonra Tunceli kent merkezinin giriş ve çıkışları ile Tunceli-Erzincan karayolunda kurulan Asker ve Polis barikatları tamamen kaldırıldı.