BIST 9.455
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.499,25
HABER /  GÜNCEL

PKK Kuzey Irak'taki referandum için ne dedi?

KUZEY IRAK'taki referandumu bugünkü köşesine taşıyan Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, PKK'dan gelen referandum karşıtı açıklamaları yazdı ve 'PKK Barzani'nin güçlenmesini istemiyor' tespitinde bulundu.

Abone ol

Bağımsız Kürdistan iddiasıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Kuzey Irak ve Suriye'de terör faaliyetleri yürüten PKK, Barzani'nin referandum kararına karşı çıktı.

Kuzey Irak'taki referandum gelişmelerini ve PKK'dan gelen açıklamaları bugünkü köşesine taşıyan Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, "Bir yerlerde yazıldı mı bilmiyorum ama Barzani’nin 'bağımsızlık' referandumuna karşı çıkanlar arasında Kürdistan İşçi Partisi, yani PKK da yer alıyor" diye yazdı.

İşte Fatih Altaylı'nın Kuzey Irak referandumu ve PKK'nın tutumuna ilişkin analizinin detayları:

"...

Ben de birkaç gündür bununla ilgili yazıp duruyorum.

Irak merkezi yönetiminin ve bölgedeki tüm devletlerin itirazları, bu referandumun Irak Anayasası açısından “yasal” olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Zaten bu yüzden Irak Anayasa Mahkemesi ve Irak yönetimi “Yapmayın” demiyor, diyemiyor. “Erteleyin” diyebiliyor.

Barzani ise referandum konusunda kararlı. Ancak bu referandumdan Barzani’nin ne gibi bir siyasi beklentisi olduğu net değil Çünkü Barzani’nin gücü, Kuzey Irak’taki Kürt otonom bölgesinde bile sınırlı. Hele hele Suriye’deki Kürtler üzerinde hemen hiçbir etkisi yok.

Orası doğrudan PKK kontrolünde.

Barzani’ye destek verenler ise örtülü olarak ABD, açık olaraksa İsrail ve Suudi Arabistan. Barzani’nin buradan siyasi çıkarı görülmüyor ama dolmuşa binmiş gidiyor. Benim gördüğüm ise buradan çıkacak tek siyasi sonucun bölgede yeni bir karışıklık, yeni bir kargaşa ortamı. Ve belki de yeni çatışma alanları.

Zannederim İsrail’in de istediği bu. DEAŞ’tan beklediği verimi alamayanlar, şimdi Barzani üzerinden yeni bir “çıbanbaşı” oluşturmak istiyorlar.

PKK DA REFERANDUMA KARŞI

Bir yerlerde yazıldı mı bilmiyorum ama Barzani’nin “bağımsızlık” referandumuna karşı çıkanlar arasında Kürdistan İşçi Partisi, yani PKK da yer alıyor.

PKK’nın Kandil’deki elebaşılarından Mustafa Karasu, Kuzey Irak Kürt Otonom Bölgesi’nde yapılacak referanduma karşı olduklarını açık ve net biçimde açıkladı.

Tabii terör örgütünün derdi başka. Onlar da Barzani’nin güçlenmesini ve liderliğini pekiştirmesini istemiyorlar.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ PALAVRASI

Kuzey Irak Kürtlerinin yapacağı bağımsızlık referandumuna karşı çıkan ülkelerin tamamı, özellikle de bölge ülkeleri, karşı çıkışlarına gerekçe olarak “Irak’ın toprak bütünlüğü”nü gerekçe gösteriyorlar.

Oysa biliyoruz ki bu ülkelerin hiçbirinin Irak’ın toprak bütünlüğü çok da umurunda değil.

İran, Şii ağırlıklı bir merkezi yönetim üzerinde otorite kurduğu ve Irak’ta en etkin güç olduğu için bugün “Toprak bütünlüğü” diyor ama aksi bir durumda toprak bütünlüğünü umursamayacağı çok açık.

Türkiye ise uzun zamandan beri Kürt yönetimiyle siyaset ve ticaret kotarırken, buna tepki gösteren Irak merkezi yönetimine, “Siz Irak’ın tamamını temsil etmiyorsunuz. Sünnileri ve Kürtleri dışlıyorsunuz” diyordu ve bu söylem haksız da değildi.

Ama şimdi herkes “toprak bütünlükçü” oldu. Oysa samimi davranıp, “Irak’ta Kürtlerin kuracağı bir devlet bizim topraklarımızdaki Kürtleri ne şekilde etkiler bilemediğimiz ve bunun bir örnek teşkil etmesini istemediğimiz için bağımsız Kürt devletine karşıyız” deseler çok daha samimi ve inandırıcı olacak.

Üstelik haklı da olacaklar.