BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.485,27
HABER /  GÜNCEL

PKK İmralıdan mı yönetiliyor?

İranlı Türkiye ve Kürt meselesi uzmanından PKK ateşkesi ile ilgili düşündüren tespit

Abone ol

İran’ın Türkiye ve Kürt meselesi uzmanlarından Muhammed Hadi, terör örgütü PKK’nın ateşkes ilanını ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tutumunu analiz etti... Hadi’ye göre terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın tutuklu olduğu İmralı Adası, örgütün komuta merkezi gibi çalışıyor. İşte Muhammed Hadi’nin PKK analizi:

İMRALI’DA GÜVENLİK
“İmralı Adası’nda 700 güvenlik personeli geceli gündüzlü (24 saat) görev yapıyor. Bunların 250’si subay, geri kalanı ise komando eri. Güvenlik donanımı açısından bir büyük savaş gemisi, bir denizaltı, 2 küçük savaş gemisi, 6 sahil güvenlik botu, 6 küçük sahil jeti bulunuyor. Abdullah Öcalan’ın her anı saniye saniye izleniyor. Üç katlı olan cezaevi binasının içinde görev yapan gardiyanlar silahsız bulunuyor; hatta üst rütbeli bir subay dahi binanın içine girdiğinde silahını son noktada görevlilere teslim ediyor.

Binanın en alt katı, yani Öcalan’ın bulunduğu kat, tamamen etten bir duvarla örülü. İkinci ve üçüncü katta ise, iç güvenlikle ilgili personel ve bu personele ait çeşitli malzemeler; binanın krokisi, bilgi deposu, bilgisayar, radar sistemleri, çeşitli ilaçların bulunduğu ecza deposu vs. bulunuyor. Öcalan en alt katta kalıyor, kaldığı yerde üstü kalın tel örgülerle örülmüş 9-10 metrekarelik bir havalandırma boşluğu bulunuyor. Yaklaşık 10 monitör kamera, kendisini sürekli banyoda, tuvalette, havalandırmada, uyurken, yazarken yani tüm ayrıntılarıyla izliyor. İmralı’da görev yapan komandoların dışındaki tüm güvenlik personeli, üç ayda bir değiştiriliyor. Türkiye basınında Abdullah Öcalan’la ve onun kaldığı İmralı Cezaevi’yle ilgili yayınlanan bilgilerden anlaşıldığına göre Öcalan, yakalandığı günden bu yana benzeri görülmemiş bir izolasyonun hakim olduğu bir mekanda tutulmaktadır. Öcalan bu mekanda Genelkurmay’dan izinsiz su içebilecek durumda bile değil.

Öcalan, yakalandıktan sonra Türkiye’ye götürüldüğü uçakta “Beni idam etmezseniz hizmetinizde olacağım” demişti. Onun, yakalandıktan sonra uzun süre silahlı eylemlere son vermesine dikkat çeken bazı uzmanlar, Öcalan’ın gerçekten de bu sürede iyi bir hizmet verdiğini söylüyor.

ATEŞKES İLANI ADA’DAN
Marmara denizinin ikinci en büyük adasında tek başına benzersiz bir güvenlik önlemi altında cezaevinde tutulan Öcalan’ın bazen savaş, bazen de ateşkes ilan edebilmesi ve Genelkurmay’ın İmralı’yı adeta PKK komuta merkezi olarak fiilen tanıması, uzmanların birbirinden ilginç ve farklı yorumlar yapmasına sebep oluyor.


KAYNAK: Baztab.
Çeviren A.tekin Dursunoğlu