BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.497,16
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

PKK hükümete jest yapmış!

PKK'nın serbest bıraktığı kamu görevlileri için Beşir Atalay "jest" benzetmesi yaptı.

Abone ol

Bugün tarihi bir görüşme ile Türkiye'ye alınan PKK rehineleri için açılımdan sorumlu bakan olarak bilinen Beşir Atalay'dan çarpıcı bir yorum geldi. Atalay PKK ile pazarlık yapmadıklarını ancak serbest bırakmanın bir "jest" olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kamu görevlilerinin serbest bırakılmasıyla ilgili, ''Bu karşılıklı bir pazarlığın sonucu falan değil, kesin olarak onu ifade etmek istiyorum. Ama bunu biz sürecin yürümesi açısından olumlu bir jest, olumlu bir tutum olarak değerlendiriyoruz. O açıdan memnunuz'' dedi.

Atalay, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Serbest bırakılan kamu görevlilerine ''geçmiş olsun'' dileğinde bulunan Atalay, ''Onlarla ilgili bizim kaygılarımız vardı. Özellikle kaymakam yardımcısı benim ilimden, Kırıkkale. Annesi ile yakın görüşüyorduk'' dedi.

Kamu görevlilerinin sağlık durumlarıyla ilgili bir sorun olmadığını ifade eden Atalay, zaten orada sağlık personeli ve doktorun bulunduğunu söyledi.

Konuyla ilgili bazı değerlendirmeleri anımsatan Atalay, ''Bu karşılıklı bir pazarlığın sonucu falan değil, kesin olarak onu ifade etmek istiyorum. Ama bunu biz sürecin yürümesi açısından olumlu bir jest, olumlu bir tutum olarak değerlendiriyoruz. O açıdan memnunuz'' dedi.

Kamu görevlilerinin ailelerine teslimlerinin uygun şekilde yapıldığını belirten Atalay, şöyle devam etti:

''Zaten burada pek provoke edilecek fazla bir boyut da yok. İşte aileleri alıp gidecekler. Dolayısıyla biz olumlu karşılıyoruz. Doğrusu ben BDP'nin dün, kendi aralarındaki konuşma notlarının basına sızdırılmasıyla ilgili açıklamasını ve tavrını da olumlu buluyorum. Yine süreç açısından onu da olumlu buluyorum. Çünkü bu tür şeyler daha önce açıklanmıştı, güven sarsıcı şeyler. Burada açıkça, 'bunu biz yaptık, bizim adamlarımız yaptı ve onlara da gerekli müeyyide uygulandı' şeklinde açıklamalarını da olumlu buluyorum. Yani bu ikisi de sürece doğrusu olumlu katkılar verecek. Zannediyorum vatandaşlarımız için de milletimiz için de bunlar sürece desteği artıcı gelişmelerdir.''

HER ŞEY DİKKATLİ YÜRÜYOR

Atalay, ''Devlet memuru oldukları için kademe ilerlemeleri devam edecek mi?'' sorusu üzerine, bunların teknik konular olduğunu ifade etti. Atalay, ''Ama görevleriyle ilgili bir sorun yok. Görevlerine başlayacaklar, devam edecekler'' diye konuştu.

Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın yazdığı mektuplar ile İmralı'ya gidecek üçüncü heyete ve sürecin devamına ilişkin soruya da Atalay, ''Her şey iyi yürüyor, bir sorun yok'' karşılığını verdi.

Bu tür ayrıntıları önceden açıklamadıklarını hatırlatan Atalay, zamanı gelince karar verildiğini ve heyetteki isimlerin bilindiğini söyledi.

''Yine aynı ekip mi gidecek?'' sorusuna Atalay, şu cevabı verdi:

''O, zamanı gelince karar verilir. Tabii bu şeylerin bir dönüşü olacak. Ondan sonra onların iletilmesi söz konusu olacak. Çok gecikeceğini beklemiyoruz. Biz bugünlerde, birkaç gün içinde o dönüşlerin olacağını tahmin ediyoruz. Ondan sonra da tabii tekrar ziyaretle ilgili plan, program yapılır. Şunu bilin, her şey çok dikkatli yürütülüyor. Burada titiz bir strateji uygulanıyor. Burada şeffaflığa da biz riayet ediyoruz. Bilinmeyen bir şey yok. Her şey biliniyor. Bu şekilde yürümesi de sağlıklı. Bunu, doğrusu toplumsal güveni de artıran bir unsur olarak görüyoruz.''