BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.498,57
HABER /  POLİTİKA

PKK da sokağa dökülebilir

Sıcak geçeceği iddia edilen sonbahar için PKK'nın da sokağa döküleceği iddia ediliyor.

Abone ol

Türk hükümetinin “demokrasi paketi”nin içeriğine ilişkin tartışmalar sürerken paketin 17 Eylül’de açıklanması beklentisi yabancı medyaya da yansıdı. Amerika’nın Sesi, “demokrasi paketi” için “İçeriğinin ne denli önemli olduğu aşikar” değerlendirmesinde bulundu.

Amerika’nın Sesi, İstanbul kaynaklı haberinde PKK’nın geri çekilmeyi durdurduğunu açıklamasının ardından “Çözüm Süreci”nin akıbeti tartışıldığına dikkat çekerken Türk Hükümetin açıklayacağını duyurduğu “demokrasi paketi” için “İçeriğinin ne denli önemli olduğu aşikar” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “demokrasi paketi”ni eski başbakanlardan Adnan Menderes’in idamının 52. yıldönümünde kamuoyuna duyuracağını açıkladığına dikkat çeken Amerika’nın Sesi, şunları söyledi:

“Pakette henüz ne olduğu bilinmiyor. Ancak kulislere yansıyan bilgilere göre, İmralı’da hapis yatan Abdullah Öcalan’ın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkililerine sürecin devamından yana olduğunu bildirdiği aktarılıyor.”

“SON BAHAR SICAK GEÇEBİLİR, PKK DA SOKAĞA DÖKÜLEBİLİR”

Diyarbakır’da konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Hükümetin güçlü bir demokrasi paketi açıklamaması halinde halk desteğinin biteceği” yönündeki sözlerine de yer verildiği haberde Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün “Anadilde eğitim için bir hafta okul boykotunu” destekledikleri, seçim barajının kaldırılması gerektiği açıklamaları yansıtıldıktan sonra PKK’nın Gezi gösterilerine ilişkin yaklaşımı üzerinde de duruldu.

PKK lideri Cemil Bayık’ın “Gezi sürecinde yanlış yaptık” şeklindeki açıklamasının da “sonbaharın sıcak geçme ihtimalini de beraberinde getirdiğini” düşünen Amerika’nın Sesi, Bayık’ın “Gezi eylemleri demokratik siyasetin önünü açan eylemlerdir, dolayısıyla çözüm sürecine hizmet etmektedir” şeklindeki sözlerinin de “örgütün yandaşlarını da sokağa dökebileceği” şeklinde yorumlandığını kaydetti.

“KÜRT SİYASETÇİLERİN ‘SAĞDUYULU’ MESAJLARI”

Buna karşın Amerika’nın Sesi, Kürt siyasetçilerin “sağduyulu” mesaj vermekten geri kalmadığını belirtirken DTK Eş Başkanı ve Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk’un “PKK süreci hiçbir şekilde bitirmez, çünkü bu felaketimiz olur” mesajını verdiğini kaydetti.

Tuğluk’un “Kürt siyasetin üzerine düşeni yapmasına rağmen AKP’nin ‘belli ki’ zorlandığını” söylediğine işaret edilirken Tuğluk’un sürecin ilerlemesinin “Öcalan’ın stratejik konumuna bağlı”olduğunun da altını çizdiği de anlatıldı.