BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  MEDYA

PKK çekilmeyi AKP'nin isteğiyle mi durdurdu?

"PKK ile danışıklı dövüş mü" sorusuyla dikkat çeken Taraf yazarı Lale Kemal günün ters köşesine imza attı...

Abone ol

GAZETECİLER.COM
PKK'nın silahlı güçlerini sınır dışına çekme hamlesini askıya almasıyla tıkanan çözüm sürecine dair çok sayıda yorum yapılırken günün ters köşesini Taraf yazarı Lale Kemal kaleme aldı. Kemal, hükümetin vaadettiği adımları atmak için üzerinde baskı olması ihtiyacı hissetiğini ve PKK'nın açıklamasıyla bu ihtiyacın karşılandığını iddia etti.

"PKK ile danışıklı dövüş mü" sorusuyla dikkat çeken Taraf yazarı KCK'nın çekilmeyi durdurmasıyla oluşan tabloyu hükümetin adım atmaya teşvik edeceğini yazdı. Kemal "PKK’nın çekilmeyi durdurma kararı, hükümeti ironik bir biçimde aslında demokrasi adımları için teşvik edici nitelikte." dedi.

İşte Lale Kemal'in yazısındaki ilgili bölüm:

PKK’nın, ateşkesi sonlandırmasa da önceki gün itibariyle geri çekilme sürecini durdurma kararının arkasında hükümetin, yalnızca Kürtler’i değil tüm Türkiye’yi de rahatlatacak demokratikleşme paketini bir türlü açıklayamaması yatıyor. Belki de hükümet, bir özgürlük paketi açıklamak için PKK’dan geri çekilmeyi durduğuna dair bir baskıyı üzerinde hissetmek istiyordu kim bilir. Öyle ya, PKK ile terörü sonlandırıp silahsız çözüm arayışına giren hükümete bu yolda muhalefetin, bırakın teşvik etmeyi köstekleyici bir politika izleyegeldiğini biliyoruz. O hâlde iktidar üzerinde süreci devam ettirebilmesi için bir baskı gelmesi gerekiyordu,o baskı da PKK’dan gelmeye başladı.

Halkın barış sürecine yüzde 80’ler, 90’lar düzeyinde destek verdiğine dair anket sonuçları, bir de hükümet demokrasi paketini açıklasın bakalım nasıl bir düşüş gösterir. Zira, Türk milletinin terörün sonlandırılmasından anladığı örgütün tek yanlı ödünler vermesidir.

Dolayısıyla, hükümetin, hele hele de önümüzdeki üç yıl boyunca üç seçime gidilecek olmasından dolayı çözüm sürecinin devamını demokratik reformlarla getirmesi biraz sancılı olacak arkasında güçlü destek olmadığı için. Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı seçilmesi hâlinde ise, oy kaygısından uzak şekilde barış sürecini hızlandırmada önemli rol oynayacağını düşünüyorum.

Yazının tamamı için