BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,56
HABER /  GÜNCEL

PKK çekildi ama YBŞ hâlâ Sincar'da!

Irak'ın Sincar (Şengal) kentinde PKK'nın çekildiği belirtilirken, yerine Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin yerleştiği belirtiliyor. Haşdi Şabi Komutanı Kenan Tuzlu, PKK'nın çekildiğini ancak Türkiye'nin PKK'nın kolu olarak gördüğü Şengal Direniş Birlikleri'nin (YBŞ) bölgeden çekilmediğini açıkladı.

Abone ol

Türkiye sınırlarını tehdit eden PKK'nın Irak'ın Sincar bölgesinden çekildiği ifade edilirken Irak Merkezi Yönetimi bugün bölgeye yerleştiğini açıklamıştı. Irak'ın gönüllü halk gücü olan Haşdi Şabi'nin komutanı Kenan Tuzlu PKK'nın sadece kent merkezinden değil kırsaldan da çekildiğini açıkladı. Öte yandan PKK da Sincar'dan çekildiğini açıklarken, Türkiye'nin PKK'nın kolu olarak gördüğü Şengal Direniş Birlikleri'nin ise (YBŞ) Sincar'da kalacağı belirtiliyor. YBŞ, kendini Irak'ın bir gücü olarak görüyor ve PKK ile ilişkisinin olmadığını savunuyor.

'PKK 2 GÜN ÖNCE SİNCAR'DAN ÇEKİLDİ, HAŞDİ ŞABİ'DEN BİR TUGAY BÖLGEYE YERLEŞTİ'

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Haşdi Şabi Komutanı Kenan Tuzlu, PKK militanlarının Sincar'dan çekildiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"PKK 2 gün önce Sincar'dan çekildi. Nereye gittiklerini bilmiyoruz. YBŞ güçlerinin çekildikleri yönünde ise herhangi bir bilgi bize gelmedi. Sincar kent merkezine ve kırsal alanına Haşdi Şabi güçleri yerleşti. Haşdi Şabi'den bir tugay yerleşti. Sincar halkını artık olası tehlikelerden bu güçler koruyacak."

KCK YÜRÜTME KONSEYİ 'ÇEKİLİYORUZ' DEMİŞTİ, YBŞ'NİN İSE BÖLGEDE KALACAĞI BELİRTİLİYOR

Ezidilerin yoğun yaşadığı Musul'a bağlı Şengal ilçesi IŞİD'den alındıktan sonra PKK'ya bağlı olduğu savunulan YBŞ güçleri kentte ve kırsalda kalmış, aynı zamanda buralarda üs kurmuştu. 

Türkiye ise PKK'nın Şengal'de olmasına sert tepki gösteriyor ve Şengal'ın 'ikinci Kandil olmasına izin vermeyeceklerini' açıklayarak müdahale etmeye hazırlanıyordu.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı ise  23 Mart'ta yaptığı açıklamada, Şengal ve çevresinde güvenliğin sağlandığını belirterek, "Şengal'den gerillalarımızı çekiyoruz" ifadelerine yer vermişti.

IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Ezidilerin yoğun yaşadığı 450.000 nüfuslu Sincar ilçesine ağır silahlarla saldırarak kenti ve köylerini ele geçirmişti.

Peşmerge ve Kürt güçleri Şengal'i 2015'in kasım ayında IŞİD'in elinden almıştı. Türkiye'nin PKK'nın kolu olarak gördüğü YBŞ  de Şengal'in IŞİD'den alınması operasyonuna katılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sincar operasyonu açıklaması