BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.322,95
HABER /  GÜNCEL

Piyasalarda sahte dinginlik

Eşi benzeri görülmemiş bir operasyon yapıldı. Buna rağmen piyasalar durulmadı. Borsa ve dolarda yalancı bahar var. İşte durum;

Abone ol

ABD kaynaklı mali krize dair uyarılar, tehlikenin sürdüğü yönünde. ABD Hazine bakanı "her an yeni batışlar olabilir" dedi.
Dün yapılan eşi benzeri görülmemiş merkez bankası operasyonu piyasaları biraz dinginleştirmiş görünüyor. İstanbul Menkul kıymetler borsası güne yükselişle başladı, dolar ise günü düne göre kayıpla kapadı.

BORSA HAFİF DE OLSA KIPIRDADI

PATRONLAR ENDİŞELİ

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, çok tedirgin olduklarını ifade ederek, ekonomik krizin ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi. 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 0,34 oranında değer kazandı.

Böylece Bileşik endeks 26 Eylül Cuma gününden bu yana ilk kez günü artıda tamamlamış oldu.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 649,60 puan düşerek 30.878,71 puandan kapandı.Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer kaybı yüzde 2,06 oldu.İlk seanstaki 755,68 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 106,08 puan yükseldi.Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 0,34 değer kazandı.

DOLAR SAKİN

Piyasalardaki sarsıntı ile birlikte dolarda dün yaşanan hızlı yükseliş bugün yerini sakinliğe bıraktı. Dün 1.47'leri gören dolar 1.40'ın altında işlem görüdü.

İstanbul'da avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 17.00 itibariyle şöyle:

HER AN YENİ KURUMLAR
BATABİLİR

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanı Henry Paulson, yönetimin mali sistemi kurtarmak için hazırladığı dev pakete rağmen, bazı mali kuruluşların batabileceğini söyledi.

Kongre tarafından onaylanan 700 milyar dolarlık planın acilen uygulamaya girmesini isteyen Paulson, mali krizin kısa sürede sona ermeyeceğini, karşılaşacakları yeni zorluklar olduğunu belirtti.

60 YILIN EN BÜYÜK KRİZİ

Benzer ciddiyette uyarılar, Uluslararası Para Fonu IMF'den de geldi. IMF, mali piyasaların 1930'lardan bu yana en tehlikeli krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,3700  1,3750
Avro 1,8720  1,8800
Sterlin 2,3550 2,3950

FAİZLER DÜŞTÜ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 23 Haziran 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,91 puan düşerek yüzde 20,06'ya indi.Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 21,45'ten kapandı. Bu kağıdın önceki kapanıştaki basit getirisi yüzde 22,49, bileşik getirisi yüzde 20,97 olmuştu.

DÜNYA PİYASALARINDA DURUM

Dünyanın önde gelen ekonomilerinin faiz indirimi kararı ertesinde, Asya borsalarında sükunet sağlanmış görünüyor.

Dün birçok başkette olduğu gibi rekor düşüşlerin gözlendiği Tokyo Borsası güne yükselme eğilimiyle başladı. Ancak Nikkei endeksi ilerki saatlerde yine bir ölçüde değer kaybetti.

Nikkei'in ilk aşamada değer kazanmasında, Japonya Merkez Bankası'nın, korku havasını yatıştırmak amacıyla, para piyasalarına yaklaşık 20 milyar dolar ek kaynak sunmasının etkisi olduğu anlaşılıyor.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ OPERASYON

Dün, dünya bankacılık piyasasında daha önce benzeri görülmemiş bir adımla 7 Merkez Bankası birden, eş zamanlı olarak temel faiz oranlarında yarım puan indirim yaptıklarını açıklamışlardı.

İngiltere, ABD, AB, İsveç, Kanada, İsviçre ve Çin merkez bankalarının açıklamaları eş zamanlı olarak geldi.

Ancak buna rağmen dünya borsalarındaki panik havasının dağılmadığı görüldü. Uzmanlar bugün piyasalarda daha fazla iyimser bir havanın egemen olmasını umuyor.