BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Piyasalarda düzeltme bekleniyor

Uzmanlar uzun süredir yükselişte olan borsalarda yakın zamanda bir düzeltme yaşanacağına inanıyor.

Abone ol

Analistler Wall Street başta olmak üzere küresel borsalarda uzun süredir devam eden yükselişin kısa zamanda sona ereceğine, yakın zamanda bir düzeltmenin yaşanacağına işaret etti.

CNBC kanalına konuşan Port Shelter Yatırım Danışmanlığı şirketinin CEO’su Richard Harris, “Aslında şu anda borsaların genel anlamda yükseliş yaşamak istediği bir dönemdeyiz. Ancak geçen yıl yeteri kadar yükseldiler. Sanırım bir süre tatile çıkacaklar” dedi. Harris, “Bu da bir süredir devam eden boğa piyasasında durgunluk ve yatırımcıların kötü haber beklentisi içine girmesi anlamına geliyor” diye devam etti.

HIZLI BİR DÜZELTME ZAMANI GELDİ

Uzman, “Hızlı bir düzeltme zamanı geldi” şeklinde konuştu. ABD’nin gösterge endekslerinden S&P 500 geçen yılı yüzde 30 değerlenmeyle kapatmasının ardından yılın bu zamanına kadar yüzde 1 artıda. Endeks Nisan başlarında yılın en yüksek seviyesini gördü. Dow Jones Sanayi Endeksi ise geçen yıl yüzde 22 değerlenmesinin ardından bu yıl düşüşe geçti ve geçen yıla kıyasla yüzde 1 ekside. Harris, piyasaların her türlü kötü haberden etkilenebilir hale geleceğini belirtti. Uzman, Ukrayna’da artan gerilim, Çin ekonomisindeki kötüye gidiş ve hatta ABD Merkez Bankası Fed’in varlık alımlarına yönelik hareketlerinin bile borsaların yönünü terse çevirebilecek etkenler olabileceğini söyledi. Harris, önümüzdeki altı haftada Wall Street’te yüzde 8 düzeltmenin görülebileceğini öngördü.

KÖTÜYE GİDİŞ BAŞLADI 

Harris piyasalarda düzeltme bekleyen tek uzman değil. Lüksemburg merkezli Banque Internationale’ın Asya yatırımları birimi başkanı Hans Goetti, “Geçtiğimiz haftalarda piyasalarda bir geri çekiliş görülmeye başladı. Artık yükselen borsa sayısı çok azaldı. Piyasalarda kötüye gidiş başladı” dedi. Goetti, düzeltme için yeni bir kıvılcıma gerek olmadığını hali hazırda özellikle teknoloji hisselerinde düzeltmenin görülmeye başlandığına işaret etti. Goetti, uzun süredir borsalarda yüzde 10’luk bir düzeltmenin görülmediğini, yakın zamanda yaşanabileceğini ifade etti. Nisan başlarında birçok önemli teknoloji, internet ve sosyal medya şirketinin hissesinde yoğun satış görüldü. Şirketlerin hisselerinin yer aldığı Nasdaq, Mart ayında yüksek seviyelerinden yüzde 10’a yakın düştü. Endeks sonrasında biraz toparlansa da hala Nisan başlarında yüksek seviyesinin yüzde 4 gerisinde.