BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,76
HABER /  EKONOMİ

Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde değişiklik

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti sırasında yapılan yazışmalar, ihbar ve şikayetler ile denetimlerde temin edilen ticari sır niteliğindeki bilgiler gizli tutulacak.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti sırasında yapılan yazışmalar, ihbar ve şikayetler ile denetimlerde temin edilen ticari sır niteliğindeki bilgiler gizli tutulacak. Ancak, mevzuatın ve insan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde yapılan duyurular bu kapsamda sayılmayacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik değişikliğiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluk alanında bulunan sanayi ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

Buna göre, Bakanlığın sorumluluğunda olan ürünlerle ilgili piyasa gözetim ve denetimi, ürünlerin bedelli veya bedelsiz olarak piyasaya arz edildiği, satıldığı ve dağıtıldığı her yerde, depo, işyeri, nakil araçları ve gerektiğinde üretim tesislerinde, montaj veya dolum yapıldıkları yerlerde gerçekleştirilecek.

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti sırasında Bakanlık merkez teşkilatı veya il müdürlüklerince yapılan yazışmalar, ihbar ve şikayetler ile denetimlerde temin edilen ve ticari sır niteliğindeki veya fikri ve sınai mülkiyet hakkına ilişkin bilgiler gizli tutulacak. Ancak, mevzuatın ve insan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde yapılan duyurular bu kapsamda sayılmayacak.

Test ve muayene yoluyla güvenli olmadığı tespit edilen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanabilecek, piyasada bulunan ürünler toplatılabilecek, hizmet dışı bırakılabilecek. Ürünün üretici tarafından güvenli hale getirilemediği ya da güvenli hale getirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda bertaraf edilmesi de söz konusu olabilecek.

Gönüllü geri çağırma

Üreticiler, kullanıcılarda olan ve piyasada bulunan teknik düzenlemesine uygun olmayan ya da güvensiz olan ürünlerini Bakanlığın müdahalesine gerek kalmadan gönüllü olarak geri çağırabilecek ve düzeltici faaliyette bulunabilecek.

Gönüllü düzeltme faaliyeti kapsamında uygunsuzluğu giderilen ürünler, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü değerlendirmesine sunulmadan piyasaya arz edilemeyecek ve hizmete sunulamayacak.