BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,75
ALTIN 2.495,75
HABER /  SAĞLIK

Piyangodan 'tüp bebek' çıkacak

Bir tüp bebek merkezi, İngiltere'nin başkenti Londra'da insan yumurtası için piyango düzenliyor.

Abone ol

Bağışlanan yumurtayla bedava tüp bebek tedavisi için düzenlenen piyango, potansiyel yumurta alıcılarını çarşamba günü Londra'daki bir otelde düzenlenecek seminere çekmeyi hedefliyor.

İngiliz gazetelerindeki habere göre piyango, kadınlara donörlerin yumurtalarını temin eden ABD'deki Genetik ve Tüp Bebek Enstitüsü ile bağlantılı Bridge Centre adlı klinik tarafından düzenleniyor.

İngiltere'de kar için yumurta satmak yasadışı. Ancak bir İngiliz, Amerika'da 13 bin dolar ödeyerek yumurta bağışıyla tedavi olabiliyor.

ABD'de yumurta vericisinin kimliği açıklanmıyor. İngiltere'de ise yasalar, bağışçıların kimliğinin belli olmasını zorunlu kılıyor ve çocuğun 18 yaşına geldiğinde yumurta sahibi kadınla temas kurmasına imkan tanıyor.

Piyango, İngiliz kadınlarını ülkelerindeki bu yasaları baypas ederek, Amerika'dan yumurta almaya teşvik için düzenleniyor.

Yumurta satışı, bazı çevrelerce şiddetle eleştiriliyor. Üreme Etiği Eleştirisi adlı baskı grubunun kurucusu Joshepine Quintavalle, bunu "zayıf durumdakilerin acımasızca sömürülmesi" olarak nitelendiriyor.

Quintavalle, "Yumurtalarını satan kadınlar, sadece paraya ihtiyaçları bulunduğu için sağlıklarını ve gelecekteki doğurganlıklarını büyük riske atıyor" dedi.