BIST 9.765
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,93
HABER /  POLİTİKA

Pirinçteki ünlü vurguncu kim?

Tarım Bakanı Eker pirinç fiyatlarını şişireni belirledi. Çok ünlü bir firma. Eker, "halka üç gün pirinç yemeyin, ben gerekeni yaparım" çağrısında bulundu.

Abone ol İNTERNETHABER-ÖZEL
ZÜBEYİR KINDIRA


ANKARA/ Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, prinçte yaşanın sadece spekülasyon olduğunu ve Türkiye’de prinç stoğu ile ilgili hiç bir sorun bulunmadığını belirterek, ”Vatandaş görevini yapsın. Fahiş fiyatla prinç almasın. Üç gün prinç yenmezse bir şey olmaz. Basın da bu olayı köpürtmesin. Ben de kim olduğunu çok iyi bildiğim bu spekülatörleri terbiye ederim. Zaten şu anda terbiye etmeye başladık” dedi.

STOK SORUNU YOK
İNTERNETHABER’e konuşan Bakan Eker, “Bu gerçek bir sorun değil. Yapay ve spekülatörlerin çıkarttığı bir sorun. Sorun olması için piyasada mal olmaması gerek. Halbuki Türkiye’nin hasat mevsimine kadar ihtiyaç duyacağı oranda mal stoku var. 78-79 yıllarında mal yoktu, fahiş fiyatlarla mal satışı oluyordu. Ama şimdi o durum yok” dedi.

Bakan Eker, “Bugünkü sorun ne? Sorun birinin elinde malın değerini arttırmak için piar yapmasıdır. Basın da bunu köpürtüyor. Basın bunu köpürtmesin. Biz onları terbiye ederiz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

ALMAYIN
“Benim satışım bugün 1.80 YTL. Maliyeti ise 1.30 YTL. Mal sıkıntısı da yok . 3 gün prinç almayın ve yemeyin. Ben almıyorum. Bulgur yiyorum. Hem daha sağlıklı. 3 gün yemesek ne olur ki? Biz bakanlık olarak üzerimize düşeni yaptık. Bizim görevimiz mal bulunmasını temin etmek ve bunu yaptık. Türkiye’nin hasat mevsimine kadar mal sorunu yok. Gereken ürün var. Bakın ben göreve geldiğimde 360 bin ton yıllık çeltik üretimi vardı. Ben bunu 700 binlere çıkardım. Bu yıl 650 bin ton çeltik üretimi oldu. Bundan da 400 bin ton prinç elde ediliyor. Türkiye’nin yıllık prinç tüketimi 550 bin ton. Ben aradaki farkı da yurt dışında bağlantılarını kurdum ve bir kısmını da getirdim. Yani hiç bir stok sorunu yok. Fahiş fiyatla mal satanları engellemek benim görevim değil. Serbest piyasa ekonomisinde her fiyata ürün satılır. Siz almayacaksınız. Engellemenin en kesin yolu vatandaşın duyarlı davranıp, fahiş fiyatla ürün almamasıdır. Yalnızca prinçte değil her üründe öyle olmalı. O zaman spekülatörler haksız kazanç elde edemez.”

TESPİT ETTİK
Bakan Eker, bu yıl 130 bin ton prinç satışı yaptıklarını ve bunu 77 ayrı firmanın satın aldığını da sözlerine eklerken, “Bunların içinde fahiş fiyatla satış yapanları tespit ettik. Basın da vatandaş da görevini yapsın ben de onları terbiye ederim. Kimse merak etmesin” dedi.