BIST 9.727
DOLAR 32,51
EURO 34,77
ALTIN 2.424,73
HABER /  EKONOMİ

Petrol kısıtlaması Ocak ayında başlıyor

Tüm gözlerin dün merakla beklediği OPEC toplantısından petrol üretiminde kısıtlamaya gidilmesi kararı alındı. Karar Ocak ayında uygulanmaya başlayacak ve 6 ay sürecek. 6 ay sonunda petrol üreticisi ülkeleri tekrar bir araya gelecek.

Abone ol

Küresel piyasaların günlerdir beklediği Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol kısıtlama kararında dün anlaşmaya varıldı. Ancak ABD’nin yaptırım uyguladığı İran bu ülkenin yanı sıra Libya ve ekonomik kriz ile mücadele eden Venezuela, kesinti kararından muaf tutuldu.

Alınan kesinti kararı gereği OPEC ülkeleri petrolü 1.2 milyon varil daha az üretecek. Yani yapılan kesinti miktarı 1,2 milyon. Bunun 750 bin varile yakını ise Rusya ve Suudi Arabistan tarafından gerçekleştirilecek. Rusya ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci ham petrol üreticisi olan Rusya günlük 11,4 milyon varil üretim seviyesinin yüzde 2'si olan 228 bin varillik kısmını azaltacağını açıkladı.

ARABİSTAN 500 BİN VARİL AZALTACAK
En fazla kesinti yapacak ülke ise Suudi Arabistan. Kasım ayında 11,1 milyon varille petrol üretiminde  rekor seviyeye ulaşan Arabistan 500 bin varille OPEC üyesi ülkeler arasında en fazla kesinti yapacak ülke oldu.

OCAKTA BAŞLAYACAK
Dün varılan anlaşmaya göre, üretim kısıtlaması 2019’un Ocak ayında başlayacak ve 6 ay sürecek. Anlaşmanın piyasalara etkisi nisan ayında yapılacak toplantıda gözden geçirilecek. 2019’un Temmuz ayında ise petrol pazarındaki duruma göre OPEC yeni bir karar verecek.