BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.431,65
HABER /  EKONOMİ

Petrol iniyor doğalgazda indirim var mı?

Enerji Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ'ın ilk defa doğalgazı aldığı fiyatın altında sattığını söyleyerek indirimin söz konusu olmadığını söyledi.

Abone ol

Enerji Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarının düşüş eğilimi gösterdiğini ve vatandaşın bir depoda yaklaşık 55 TL'lik bir kazancının olduğunu söyledi. Petrol fiyatlarındaki indirime rağmen doğalgaz fiyatlarında herhangi bir idrimin söz konusu olmadığını açıklayan Yıldız, BOTAŞ'ın ilk defa aldığı vatandaşa aldığı fiyatın aldında bir satış yapıldığını söyledi.

Taner Yıldız, Habertürk TV'de Veyis Ateş'in sorularını cevapladı. 17-25 Aralık sürecinde ortaya çıkan yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Yıldız, zaman zaman devlet başkanlarıyla görüşmeler yaptığını ve bunların ticari gizliliğinin bulunduğunu söyledi. Bu dinlemelerin, uluslararası bazı kaynaklara aktarıldığı imasında bulunan Yıldız, dinleyenlerle bunları servis edenlerin bu kaynaklarla ilişkisi olduğunu ifade etti.

DİYARBAKIR'DAKİ ELEKTRİK KESİNTİSİ

Söz konusu bölgede, elektrik dağıtımının özelleştirildiğini ve bu şirketlerin devletten aldığı elektriğin parasını kamuya ödediğini söyleyen Yıldız, bunun karşılığında bu şirketlerin elektrik faturalarını tahsil etmeyi istediğini ifade etti. Ortada, parası olup hala faturalarını ödemek istemeyenlerden kaynaklandığını da söyleyen Yıldız, bu konuda Bakanlar Kurulu'na bilgi vermeyi düşündüğünü ifade etti. Yıldız şöyle konuştu;

"Büyük resme baktığımızda ortada rahatsızlık yaratan bir durum var. Biz buraları özelleştirdik ve şirketlerden kullandığı parayı düzenli olarak biz tahsil ediyoruz. Onlarda bu parayı, vatandaştan almak istiyor. Zamanında borcunu ödeyen ve borcu olmayanları tenzih ederek söylüyorum. Parası olup da ödemek istemeyenlerden kaynaklanan bir durum var.

Belediyelerin kesinleşmiş borçları var ve bunları almak isteniyor. Belediye, benden önceki borçları kabul etmem demiş. Sebebi ne olursa olsun, başka bir konunun arkasına sığınmamak lazım. Orada elektrik şirketinin bürolarının önü kazılmışsa bu doğru değil, onlar hizmet edemez. Fiili durumda bu özel şirketin omzunda taşıyacak bir yük değildir. Belediyeler o borç ödeme kabiliyetleri için yapılandırma yapmıştık. Bir kısım belediyemiz hangi parti olursa olsun, benim ödeme kabiliyetim yok diyor. Bakıyoruz gerçekten yok. Bunlarla alakalı ben Bakanlar Kurulu'na da bilgi sunmayı düşünüyorum. Bu vatandaşlarımızın mağduriyetini önlememiz lazım. Vatandaşımıza düşen bir vazife var o da zamanında faturalarını ödemeleri gerekiyor. 

"BU BORÇLAR TEKRAR YAPILANDIRILSIN"

Biz özel şirketlere bir kez daha söyleyelim, bu borçları taksitlendirsinler. Burada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ya borcunu ödesin ya da bunu ben ödemek istiyorum diyerek bunu yapılandırsın. Bu sürdürülebilir bir durum değil.

ELEKTRİK KESİNTİLERİNİN KAYNAĞI

Tasarruf amaçlı bir elektrik kesintisi yapılamaz. Zaman zaman elektrik kesilen yerlerde, trafolarda kısmen patlamalar oluyor. Şimdi ismini söylemeyim ama bir şehirde 8 trafonun yağı çalınmış. Yollar kapanıyor ama elektrik diklerine bir şey olmasın. Böyle bir durum olmaz. Hava şartları şu anda kış bunu anlamak gerekiyor. 

DOĞALGAZDA İNDİRİM YOK

Biz doğalgazı, 6 yıl önce ki 2008 Kasım ayındaki fiyatla satıyoruz. Biz bu indirimi çok önce yapmıştık. Şu anda bizim endeksimize göre, doğalgaz satışında petrolün satış fiyatını 50-55 dolar bazında sürekli uygulamışız. Yani doğalgazda biz bu indirimi yıllar önce yapmışız. BOTAŞ, aldığı gazı alış fiyatından daha alta sattı. Şu anda BOTAŞ olarak borcumuz var, bunu ödemeyi düşünüyoruz.

RUSYA İLE DOĞALGAZ ANLAŞMASINDA İNDİRİM ORANI

Rusya konusunda ben rakam belirtmedim. Şu ana kadar iki seans yaptık, üçüncü seansı önümüzdeki hafta yaptık. Bunun sonucunu da kamuoyuyla paylaşacağız.

"İLK DEFA BOTAŞ, DOĞALGAZI ADIĞI FİYATIN ALTINDA SATIYOR"

Ham petrol varil fiyatları düşerse ki düştü, doğalgaz fiyatları da düşüyor. Petrol fiyatlarına endeksli. Bu ilk defa BOTAŞ, aldığı fiyatın daha altına düşme ihtimali var. Yani sattığı fiyattan daha aşağıya düşme ihtimali var. Bu bir artı değer oluşturacaktır. Bu vatandaşlarımıza ve sanayicilerimize daha fazla gaz kullanmayı getirmemesi gerekiyor, bu israftır. Bu ayın başından itibaren bu fiyat mekanizmaları devreye giriyor. Petrol fiyatları son 6 aydan buyana indirimli satılıyor. Benzinliğe gittiğinde araç deposunu 55 TL daha aşağıya doldurma şansı buluyor. Bu fark 7 milyar dolara ulaştı. Dünyadaki 975 milyar dolar kaybetti üretici firmalar. Bizim gibi tüketici ülkeler kazandı. 2015 yılının bu fiyatlarla ya da daha düşük fiyatlarla geçiririr."