BIST 9.595
DOLAR 32,50
EURO 34,60
ALTIN 2.477,32
HABER /  GÜNCEL

'Petrol fiyatlarında yeni parametre IŞİD'

Financial Times gazetesine konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, örgütün Irak'ta yarattığı çatışma ortamının petrol fiyatlarının artmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Abone ol

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ta yarattığı çatışma ortamının petrol fiyatlarını artmasına yola açabileceği uyarısında bulundu.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan IEA Başekonomisti Fatih Birol, IŞİD'in petrol yatırımlarına engel olması nedeniyle, bu ülkeden ham petrol tedarikine dair beklentilerini yeniden değerlendirdiklerini söyledi.

Fatih Birol, "Petrol pazarlarına yeni bir parametre eklendi. Eskiden, fiyatlardan, tedarikten, talepten ve ekonomik büyümeden bahsediyorduk. Şimdi ise yeni bir parametre var: IŞİD" dedi.

Irak'ta güvenlik kaygılarının petrol sektöründe "yetersiz yatırım" anlamına geleceğini belirten Birol, ülkede petrol üretiminin bu yıl yüzde 10 azaldığına dikkat çekti.

Birol Irak'ın en büyük altı petrol yatağının ise IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerin dışında, Şii nüfusun yoğun olduğu güney bölgelerde bulunduğunu söyledi.

15 milyar dolar yatırım gerek

Gelecek 25 yılda artacağı öngörülen küresel petrol talebinin büyük bir bölümünün Orta Doğu'dan karşılanması bekleniyordu.

Artan talebin yarısının da 2025'e kadar günde 2 milyon 600 bin varil, 2040'a kadar da günde 5 milyon varillik petrol üretimiyle Irak'tan sağlanacağı tahmin ediliyordu.

Fakat bu artış için Irak'ın petrol endüstrisine yılda 15 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor.

"Irak'ta üretim azalmadı"

Financial Times gazetesi haberinde, Irak Enerji Enstitüsü Başkanı Luay el Hatib'in sözlerine de verdi.

Uluslararası şirketlerin Irak'ta üretimi azalttıklarına dair bir işaret olmadığını söyleyen El Hatib, "BP, ExxonMobil, Shell, CNPC, Sinopec ve Lukoil'in güney ve kuzeydeki petrol yataklarında faaliyetlerine devam ettiğini" söyledi.

Fakat IŞİD'in Irak'ta hızla ilerleyişi, uluslararası şirketlerin yönetmelik, çevre ve bütçe sorunlarının üzerine bir de güvenlik kaygılarını ekledi.

Erbil merkezli Iraq Oil Report adlı kuruluşun uzmanlarından Patrick Osgood ise şirketlerin ülkede var olan petrol yataklarını kullandıklarını, yeni üretim için sermaye teşviki gerektiren gelişmemiş bölgelerde faaliyet göstermekten ise zorlayıcı yönetmelikler nedeniyle kaçındıklarını belirtti.